Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vyše dvesto pamätníkov sovietskej armády dajú do nového múzea

Na archívnej fotografii je pamätník víťazstva v Dargovskom priesmyku pripomína ťažké boje a početné obete sovietskych vojakov z konca druhej svetovej vojny. Stojaci vedľa cesty I. triedy v katastri obce Zemplínsky Klečenov (okres Košice-okolie) ho vodiči a cestujúci môžu už rok obdivovať aj v noci vďaka namontovanému osvetleniu. Vidieť aj susednú Sieň bojovej slávy. Zemplínsky Klečenov Foto: TASR - Roman Hanc

Viac ako 200 pamätníkov na počesť sovietskej armády z celého Poľska prevezú do nového múzea pod holým nebom, ktoré má vzniknúť na severozápade krajiny. Nové historické múzeum má byť zriadené v mestečku Borne Sulinowo.

Varšava 29. júna (TASR) - Viac ako 200 pamätníkov na počesť sovietskej armády z celého Poľska prevezú do nového múzea pod holým nebom, ktoré má vzniknúť na severozápade krajiny. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na poľský Inštitút pamäti národa (IPN).

Nové historické múzeum má byť zriadené v mestečku Borne Sulinowo v Západopomoranskom vojvodstve a slúžiť má najmä na vzdelávacie účely.

Celkovo by malo byť do plánovaného edukačného parku presunutých 229 pomníkov vyjadrujúcich vďaku Červenej armáde za oslobodenie Poľska. O demontáži konkrétnych pamätníkov budú rozhodovať príslušné miestne samosprávy.

Zámer poľskej strany však naráža na ostrý nesúhlas Ruska. IPN preto ubezpečuje, že sa projekt nebude týkať sovietskych vojenských cintorínov na poľskom území.

"Vzdelávací park bude prezentovať pamätníky v náležitom historickom kontexte... Inštitúcie tohto druhu existujú aj v iných štátoch, napríklad v Litve, Maďarsku a dokonca aj v Rusku," uviedol Andrzej Zawistowski, riaditeľ edukačného oddelenia IPN.

Poľsko-ruský spor o sovietske pamätníky je dôsledkom odlišného výkladu dejín druhej svetovej vojny, najmä jej záverečnej fázy. Oficiálny ruský výklad jednoznačne zdôrazňuje to, že Červená armáda vtedy priniesla Poľsku slobodu. Veľká časť Poliakov však vníma aj to, že príchod sovietskych vojsk vytvoril pôdu pre desaťročia komunistickej diktatúry a obmedzenia poľskej suverenity pod nadvládou Moskvy.

Ruská vláda v súvislosti s plánovaným presunom pomníkov obviňuje Poľsko z nedostatku vďačnosti k obetiam sovietskych vojakov, ktorí položili život v boji s nacizmom. Moskva vyzýva poľskú stranu, aby politicky motivovanú "vojnu o pamätníky" ukončila.

Rusko súčasne pripomína, že na základe bilaterálnej dohody z roku 1994 je Poľsko povinné starať sa o sovietske pamätníky z čias druhej svetovej vojny. Podľa Varšavy sa však tento záväzok týka len vojnových cintorínov, ktorých sa plánovaný presun nedotkne.