Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Poľskí farmári zablokovali cesty na protest proti dovozu z Ukrajiny

Farmári jazdia pomaly na traktoroch počas protestu v meste Deblin na juhohýchode Poľska v stredu 24. januára 2024. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Donald Tusk zároveň v stredu povedal, že sa pokúsi uzavrieť s Ukrajinou dohodu, ktorá by regulovala tranzit a export produktov.

Varšava 24. januára (TASR) - Poľskí poľnohospodári v stredu po celom Poľsku blokovali cesty na protest proti neregulovanému dovozu ukrajinských výrobkov. Traktormi a inými poľnohospodárskymi strojmi zablokovali alebo spomalili dopravu na vyše 160 miestach. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Sme proti nekontrolovanému dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny," uviedol hovorca Únie poľnohospodárskej solidarity Adrian Wawrzyniak pre AFP na proteste v juhozápadnom meste Juszcyn. Dodal, že premávku blokuje približne 140 traktorov.

Poľský premiér Donald Tusk zároveň v stredu povedal, že sa pokúsi uzavrieť s Ukrajinou dohodu, ktorá by regulovala tranzit a export produktov.

"Chcem prijať opatrenie, aby poľský trh a poľských poľnohospodárov neohrozoval nekontrolovaný prílev poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny," uviedol Tusk s tým, že rokovania bude Poľsko s Ukrajinou viesť v marci.

Poľskí poľnohospodári 6. januára po podpísaní dohody s poľskou vládou pozastavili blokádu hlavného hraničného priechodu na susednú Ukrajinu. Dohoda podpísaná s ministerstvom poľnohospodárstva poskytuje niektoré dotácie, ako aj výhodné úvery, ktoré farmári požadovali.

Poľsko tiež zakázalo dovoz ukrajinského obilia. Poľské ministerstvo poľnohospodárstva minulý týždeň uviedlo, že zákaz "bude zachovaný dovtedy, kým sa v EÚ nevytvoria presné mechanizmy, ktoré zabezpečia ochranu nášho trhu".