Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko investuje miliardy do čistejšieho vykurovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Poľský premiér Morawiecki sa takto vyjadril vo vládnom výbore, ktorého úlohou je boj proti znečisťovaniu ovzdušia v súlade s novým programom Stop Smog.

Varšava 12. apríla (TASR) - Poľská vláda plánuje do roku 2028 investovať približne sedem miliárd eur do čistejšieho vykurovania, uviedol vo štvrtok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Ide o súčasť širšieho plánu na elimináciu smogového znečistenia.

Morawiecki sa takto vyjadril vo vládnom výbore, ktorého úlohou je boj proti znečisťovaniu ovzdušia v súlade s novým programom Stop Smog.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa 33 z 50 najznečistenejších miest Európy nachádza v Poľsku. Patria medzi ne aj Varšava, Krakov či ťažobný región v Sliezsku na juhu krajiny.

Znečistenie ovzdušia sa prejavuje najmä v zimnom vykurovacom období. Domácnosti používajú na kúrenie často lacné palivá alebo dokonca odpadky, približuje agentúra AP.

Poľská vláda plánuje spolufinancovať izoláciu domácností a nákup čistejších vykurovacích systémov. Predpokladá, že tým dôjde k výraznejšiemu zníženiu znečistenia.

Poľsko bude v decembri dejiskom klimatickej konferencie Organizácie Spojených národov.