Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kaczyňskému operovali koleno, ostáva hospitalizovaný

Vodca poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Foto: TASR/AP

Vplyvný poľský politik, ktorý v ostatnom čase kríval, je hospitalizovaný už od začiatku mája.

Varšava 24. mája (TASR) - Predseda poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski sa podrobil operácii kolena. Oznámila to vo štvrtok hovorkyňa PiS Beata Mazureková, ktorú citovala agentúra PAP.

Kaczyňski sa po operácii zotavuje v ústrednej vojenskej nemocnici vo Varšave. Hovorkyňa uviedla, že táto inštitúcia sa o vplyvného politika stará už zhruba desať rokov. Hlavným dôvodom Kaczyňského zdravotných problémov vrátane aktuálnej hospitalizácie je podľa nej "degeneratívne ochorenie kĺbov".

Poľský minister vnútra Joachim Brudziňski ešte v stredu uviedol, že Kaczyňského problémy s kolenom "sú bolestivé" a na starosti ho majú "prominentní ortopédi". Dodal však, že predseda PiS pre tieto zdravotné ťažkosti "z politiky neodíde".

Podľa Mazurekovej čaká 68-ročného Kaczyňského po operácii rehabilitácia, pričom lekári rozhodnú ako dlho ostane hospitalizovaný.

Kaczyňski je najvplyvnejším poľským politikom, hoci jedinou volenou funkciu, ktorú aktuálne oficiálne zastáva, je post poslanca v Sejme, dolnej komore parlamentu.

Vplyvný politik, ktorý v ostatnom čase kríval, je hospitalizovaný už od začiatku mája. Jeho neprítomnosť na politickej scéne viedla podľa agentúry AP k špekuláciám o oslabovaní jeho vodcovskej pozície. To však jeho poradcovia tento týždeň popreli a uviedli, že Kaczyňski sa z politiky odísť nechystá.