Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Tri poľské opozičné zoskupenia v piatok podpíšu koaličnú dohodu

Na archívnej snímke Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Zároveň vyjadrujú obavy, že Duda ako bývalý člen PiS môže zdržiavať výmenu vlády, aby vládna PiS odovzdala moc novej vláde až o jeden alebo dva mesiace.

Varšava 8. novembra (TASR) - Tri poľské opozičné zoskupenia v piatok podpíšu koaličnú dohodu ako základ pre vznik novej vlády pod vedením Donalda Tuska, uviedol Borys Budka z Občianskej koalície (KO). TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

V októbrových voľbách zvíťazila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) so ziskom 35,38 percenta hlasov, v parlamente jej však chýba nadpolovičná podpora. Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok poveril zostavením novej vlády doterajšieho premiéra Mateusza Morawieckeho (PiS). Podľa Dudu ide o "parlamentnú tradíciu", že ako prvá dostane šancu zostaviť vládu strana, ktorá vo voľbách získala najviac hlasov. Keďže všetky strany vylúčili koalíciu s PiS, Morawiecki nedokáže získať v parlamente dôveru.

Na základe ústavy potom prezident sformovaním vlády poverí kandidáta, ktorého vyberie parlament. Už teraz je ním bývalý premiér a predseda Európskej rady (ER) Donald Tusk (KO). Prezidenta Andrzeja Dudu o tom informovali tri hlavné opozičné zoskupenia, liberálna Občianska koalícia (KO), stredopravá aliancia Tretia cesta a Nová ľavica, požiadali.

Zároveň vyjadrujú obavy, že Duda ako bývalý člen PiS môže zdržiavať výmenu vlády, aby vládna PiS odovzdala moc novej vláde až o jeden alebo dva mesiace.