Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko kritizovalo manéver ruskej stíhačky nad Čiernym morom

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Rusko sa takýmito incidentmi snaží len odpútať pozornosť od zlyhaní vo vojne na Ukrajine a spraviť dojem na obyvateľov Ruska.

Varšava 8. mája (TASR) - Poľsko kritizovalo v pondelok manéver ruskej stíhačky, ktorá sa nad Čiernym morom priblížila nebezpečne blízko k hliadkujúcemu poľskému lietadlu. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Rusko sa takýmito incidentmi snaží len odpútať pozornosť od zlyhaní vo vojne na Ukrajine a spraviť dojem na obyvateľov Ruska, uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Müller v pondelok pre televíziu TVP.

Rumunské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že ruská stíhačka sa priblížila k poľskému lietadlu hliadkujúcemu nad Čiernym morom pre Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). K incidentu prišlo v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti predurčenej pre operácie Rumunska.

Podľa poľskej pohraničnej stráže vykonala posádka ruskej stíhačky Su-35 "agresívne a nebezpečné manévre", v dôsledku ktorých stratila poľská posádka dočasne kontrolu nad svojim lietadlom.

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu prichádza podľa DPA pravidelne nad Čiernym morom k stretom ruských lietadiel s lietadlami NATO a krajín Európskej únie, čo viedlo v minulosti k vzniku niekoľkých nebezpečných incidentov.