Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Poľsku sa začal kurz prevencie pedofílie v cirkvi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vyučovanie prebieha v dvoch jazykoch, angličtine a taliančine.

Varšava 24. septembra (TASR) - Poľsko je treťou európskou krajinou po Nemecku a Taliansku, v ktorej sa za účasti 40 duchovných, rádových sestier a laikov začal pilotný ročný kurz s cieľom pripraviť účastníkov na to, ako zabrániť sexuálnemu zneužívaniu detí.

Kurz pripravili odborníci z Centra pre ochranu detí Pápežskej gregoriánskej univerzity v Ríme v spolupráci s klinikou v nemeckom Ulme. Jeho absolventi rozpoznajú už v počiatkoch náznaky pedofílie a osvoja si aj kroky, ktoré bude treba neodkladne podniknúť. Súčasťou kurzu bude aj získanie vedomostí o pomoci obetiam zneužívania. Vyučovanie prebieha v dvoch jazykoch, angličtine a taliančine.

Informácie prinieslo dnešné vydanie poľského denníka Rzeczpospolita.

Za signál, že katolíckej cirkvi a jej biskupom záleží na zdravom a bezpečnom cirkevnom prostredí označil predmetnú iniciatívu na stránkach spomínaného periodika biskup Wojciech Polak.

Iniciátor kurzu, koordinátor Poľskej biskupskej konferencie pre ochranu detí a mládeže, jezuita Adam Žak, sa chce postarať o to, že v budúcnosti bude v každej z diecéz krajiny pôsobiť expert na prevenciu sexuálne motivovaných trestných činov. Na to je potrebný istý čas, viem však, že je to možné, povedal a dodal, že od biskupov zaregistroval v tejto súvislosti pozitívne reakcie.

Poľský episkopát sa v dokumente, schválenom v marci, zaviazal, že voči pedofílii v radoch duchovných bude uplatňovať nulovú toleranciu. Tamojší biskupi však odmietajú finančné odškodnenie obetí zo strany cirkvi, pretože podľa ich názoru je to záležitosť samotných vinníkov.