Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Poľskí ľavičiari predložili návrhy na zmiernenie zákona o interrupcii

Na snímke nový predseda dolnej komory poľského parlamentu (Sejmu) Szymon Holownia hovorí počas ustanovujúceho zasadnutia nového poľského parlamentu 13. novembra 2023 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Nový parlament v pondelok otvoril svoje prvé zasadnutie po októbrových voľbách. Poverenie vytvoriť vládu dostala víťazná strana Právo a spravodlivosť (PiS).

Varšava 14. novembra (TASR) - Poslanci poľskej strany Nová ľavica v utorok oznámili, že odovzdali dva návrhy zákonov o zmiernení zákona o interrupciách. Patrí k najprísnejším v Európe. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Jeden z nich zabezpečuje úplnú legalizáciu práva na ukončenie tehotenstva do 12. týždňa... Druhý je návrhom zákona o dekriminalizácii pomoci pri interrupcii," povedala pre AFP poslankyňa Anna Maria Žukowská z Novej ľavice.

Nový parlament v pondelok otvoril svoje prvé zasadnutie po októbrových voľbách. Poverenie vytvoriť vládu dostala víťazná strana Právo a spravodlivosť (PiS). Opozícia tvorená Občianskou koalíciou (KO), alianciou Tretia cesta a Novou ľavicou sa však dohodli na vzniku koalície a PiS preto napriek víťazstvu vo voľbách z 15. októbra nedokáže získať v parlamente väčšinu.

Tri strany naklonené Európskej únii a vedené bývalým premiérom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom už pripravujú novú vládu. Musia však najprv počkať, kým PiS oficiálne prezidentovi potvrdí, že nedokáže vytvoriť vládu. PiS má v dolnej komore parlamentu 194 kresiel, opozícia naklonená EÚ má 248 kresiel.

V Poľsku vypukli koncom roka 2020 masové protesty proti rozhodnutiu ústavného súdu, ktorý sprísnil podmienky umelého ukončenia tehotenstva. Verdiktom sa postavil na stranu konzervatívnej pravicovej vlády pod vedením PiS.

Poľská legislatíva tak umožňuje vykonávanie interrupcií len v prípadoch, ak tehotenstvo ohrozuje život, zdravie či duševný stav matky, alebo ak je tehotenstvo výsledkom zločinu, napr. znásilnenia či incestu.