Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Lech Walesa prišiel o štátnu bezpečnostnú ochranu v zahraničí

Lech Walesa Foto: TASR/Pavel Neubauer

Toto opatrenie sa vzťahuje aj na ďalších žijúcich bývalých prezidentov, Bronislawa Komorowského a Aleksandra Kwasniewského.

Varšava 13. októbra (TASR) - Syn bývalého poľského prezidenta Lecha Walesu povedal, že jeho otec, ktorý je dlhodobým protivníkom súčasného vedenia Poľska, prišiel o štátnu ochranu pri svojich cestách do zahraničia. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Vládny úrad pre ochranu, ktorý poskytuje bezpečnostnú ochranu úradujúcim štátnym predstaviteľom a bývalým prezidentom krajiny, potvrdil, že už nebude chrániť Walesu pri cestách v zahraničí. Toto opatrenie sa vzťahuje aj na ďalších žijúcich bývalých prezidentov, Bronislawa Komorowského a Aleksandra Kwasniewského.

Hovorkyňa úradu Natalia Markiewiczová povedala, že úrad iba uplatnil zákon, ktorý dáva bývalým prezidentom právo na ochranu, keď sú v Poľsku.

Walesov syn na Twitteri v očividnej narážke na súčasné vedenie konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) napísal, že "ho nikdy neprestane udivovať množstvo zloby v týchto ľuďoch".