Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Poľsko si pripomína 4. výročie katastrofy prezidentského špeciálu

Ľudia držia portrét bývalého poľského prezidenta Lecha Kaczinského počas spomienky venovanej 96 obetiam leteckého nešťastia poľského prezidentského špeciálu pri Smolensku 10. apríla 2014 pred Prezidentským palácom vo Varšave. Lietadlo, na palube ktorého sa nachádzal aj Lech Kaczynski, jeho manželka a mnoho popredných predstaviteľov krajiny, havarovalo 10. apríla 2010 pri Smolensku. Foto: TASR/AP

Varšava je už od predpoludňajších hodín dejiskom celého radu spomienkových akcií.

Varšava 10. apríla (TASR) - Poľsko si dnes pripomína štvrté výročie havárie prezidentského špeciálu pri ruskom Smolensku, ktorá si vyžiadala 96 obetí, vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczynského.

Varšava je už od predpoludňajších hodín dejiskom celého radu spomienkových akcií.

Premiér Donald Tusk si obete tragédie uctil ráno na vojenskom cintoríne vo Varšave, pri pamätníku obetí. Iba o čosi neskôr sa v kaplnke Prezidentského paláca začala omša za obete katastrofy za účasti prvého páru krajiny, prezidenta Bronislawa Komorowského s manželkou, ako aj blízkych zosnulých spod Smolenska. Bohoslužbu celebroval metropolita varšavský, kardinál Kazimierz Nycz.

Medzi množstvom popoludňajších akcií najviac rezonoval pochod asi 3000 ľudí - stúpencov opozície s portrétmi zosnulých ulicami poľskej metropoly. Trasa pochodu, ktorý zorganizovalo zoskupenie Solidárni, viedla od Námestia Troch krížov až pred sídlo hlavy štátu.

Ani dnes, napriek opakovaným tvrdeniam vyšetrovateľov o tom, že nejestvujú indície o prípadnom výbuchu na palube stroja, nechýbal v sprievode transparent s anglickým textom, v zmysle ktorého "poľský prezident bol zavraždený v Rusku 10. apríla 2010". Ďalší transparent požadoval neodkladné otvorenie vyšetrovania smolenského zločinu Severoatlantickou alianciou.

Podujatie, ktorého priebeh bol pokojný, pokračovalo projekciou filmu Prezident a vystúpením predsedu opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS)), expremiéra a dvojčaťa tragicky zosnulej hlavy štátu Jaroslawa Kaczynského, po ktorom bola naplánovaná projekcia ďalšieho filmu.

Informácie priniesla spravodajská televízia TVN24.

Spomienkové podujatia sa však nekonajú iba vo Varšave, ale aj mnohých ďalších mestách Poľska i v ruskom Smolensku.

Poľsko navyše dnes opäť rozdelila správa tzv. parlamentnej vyšetrovacej komisie, zriadenej opozíciou, v zastúpení ktorej predseda tohto grémia, poslanec PiS Antoni Macierewicz informoval, že sa prezidentský špeciál rozpadol vo vzduchu v dôsledku explózie.

Napriek tomu, že by výročný deň nehody mal byť dňom celonárodnej piety, reagovala na tieto tvrdenia aj druhá strana, ktorá opätovne vyvrátila Macierewiczove tézy a zopakovala, že nič nenasvedčuje explózii stroja.

Pri nehode spred štyroch rokov zahynuli v troskách stroja typu TU-154M vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou, ako aj ďalší poprední predstavitelia štátu a významná časť poľskej generality. Všetci smerovali na spomienkovú slávnosť na miesto niekdajšej masakry poľských dôstojníkov a inteligencie v Katyni, keď prezidentský špeciál havaroval pri pristávacom manévri za nepriaznivého počasia.