Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Majitelia obchodov v Poľsku apelujú na zmenu zákona o krádežiach

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Suma, pri ktorej sa krádež z previnenia prekvalifikuje na trestn čin, sa vlani v októbri zvýšila z 500 zlotých (115 eur) na 800 zlotých (184 eur).

Varšava 11. januára (TASR) - Majitelia obchodov v Poľsku vyzvali ministra spravodlivosti, aby sa zvýšili tresty za krádeže. Súčasné zákony podľa nich viedli k zvýšeniu počtu drobných krádeží v predajniach, napísal vo štvrtok denník pre podnikateľov Puls Biznesu. Informovala o tom aj poľská tlačová agentúra PAP.

Suma, pri ktorej sa krádež z previnenia prekvalifikuje na trestný čin, sa vlani v októbri zvýšila z 500 zlotých (115 eur) na 800 zlotých (184 eur).

Maloobchodníci v liste ministrovi spravodlivosti Adamovi Bodnarovi vyzývajú na návrat k pôvodnému limitu v trestnom zákone, uviedla Hanna Mojsiuková, predsedníčka Severnej obchodnej komory v Štetíne. Podľa nej "súčasné nastavenie zákona nie je zamerané na prevenciu pred podvodmi, ale spôsobuje pravý opak". Zmena zákona spôsobila podľa denníka, že zlodeji v obchodoch sa neobávajú uväznenia za drobné krádeže.

"Za prvé tri kvartály roka 2023 bolo zaznamenaných 33.000 prípadov drobných krádeží v obchodoch," poznamenal Puls Biznesu. "To je vyše 40 percentné zvýšenie oproti údajom v roku 2022," dodal denník.