Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelovej program vo Varšave sa začal rokovaním s Morawieckým

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľský premiér Mateusz Morawiecki pred rozhovormi 19. marca 2018 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Podľa slov hostky z Berlína majú obe krajiny v Európe podobné záujmy.

Varšava 19. marca (TASR) - Poľsko-nemeckú spoluprácu potrebuje celá Európa a Varšava je pripravená plniť svoje záväzky v rámci poľsko-nemeckého partnerstva v európskom i medzinárodnom rozmere, vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok po rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vo Varšave.

Podľa slov hostky z Berlína majú obe krajiny v Európe podobné záujmy. Vyjadrila radosť, že krátko po opätovnom nástupe do úradu kancelárky mohla navštíviť Poľsko, a ubezpečila, že jej vláda sa bude usilovať o zorganizovanie rokovaní vo formáte tzv. Weimarského trojuholníka, teda za účasti oboch krajín a Francúzska.

Súčasne informovala, že obe strany ostro odsúdili útok na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v Británii, a ubezpečila Londýn o solidarite Berlína a Varšavy. Podľa slov Morawieckého ide o poburujúci útok, na ktorý by EÚ mala dať jednoznačnú, a nie len symbolickú odpoveď.

Informácie priniesli spravodajská televízna stanica TVN24 a tlačová agentúra DPA.

Podľa mediálnych informácií z oboch krajín, ktoré sa odvolávajú na vládne zdroje, mali byť témami rokovaní Merkelovej vo Varšave aj budúcnosť Európskej únie, jej rozpočet, migračná kríza a energetická bezpečnosť.

V programe hostky z Berlína figuruje ešte prijatie u poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

Pre Angelu Merkelovú je pondelková nástupná návšteva Poľska druhou od jej minulotýždňového znovuzvolenia za spolkovú kancelárku na ďalšie volebné obdobie. Ako prvé navštívila v piatok Francúzsko.