Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Poľský minister podpísal dohodu s protestujúcimi poľnohospodármi

Poľskí farmári blokujú cestu neďaleko hraničného priechodu s Nemeckom v poľskej obci Swiecko v utorok 19. marca 2024. Foto: TASR/AP

Jedným z hlavných bodov dohody je zákaz prepravy embargovaných ukrajinských výrobkov cez poľské územie.

Varšava 20. marca (TASR) - Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski v utorok neskoro večer podpísal dohodu s protestujúcimi roľníkmi. Dohoda zahŕňa zachovanie embarga na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov, aj plány na reguláciu obchodu medzi oboma krajinami. TASR sa odvoláva na agentúru PAP.

Jedným z hlavných bodov dohody je zákaz prepravy embargovaných ukrajinských výrobkov cez poľské územie.

Obe strany tiež deklarovali potrebu upraviť podmienky obchodu Poľska a Ukrajiny, vrátane podmienok prístupu ukrajinských výrobkov na poľský trh, napríklad pšenice, repky, kukurice, cukru, mliečnych výrobkov či jabĺk.

Ďalší bod dohody sa týka dotácií na jačmeň a raž predávané od 1. januára do 30. mája 2024. Podľa oznámenia má zostať na minuloročnej úrovni aj poľnohospodárska daň.

Zástupcovia protestujúcich majú byť zapojení do procesu riešenia otázky nesúhlasu roľníkov s nariadeniami v rámci Európskej zelenej dohody, ktorej cieľom je zvýšiť ekologickosť poľnohospodárstva.

Dokument v utorok večer podpísali Siekierski, jeho zástupca Michal Kolodziejczak a 11 zástupcov poľnohospodárskych organizácií.

Poľskí poľnohospodári pokračujú v stredu s protestami proti Európskej zelenej dohode a lacnému dovozu poľnohospodárskych produktov, ktoré majú pôvod mimo Európskej únie, pričom plánovali vyše 500 cestných blokád.