Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Poľská vláda povolila rozsiahly výrub v Bielovežskom pralese

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Greenpeace a iné organizácie na ochranu životného prostredia označili zámer Varšavy za ´čierny scenár´ pre Bielovežský prales, ktorý je lokalitou Svetového dedičstva UNESCO.

Varšava 25. marca (TASR) - Poľský minister životného prostredia Jan Szyszko odobril dnes ostro kritizovaný plán na rozsiahly výrub v Bielovežskom pralese, poslednom pôvodnom pralese Európy. Minister svoje rozhodnutie obhajuje tým, že ide o spôsob, ako zachrániť tento biotop pred červotočou, informuje agentúra AP.

Greenpeace a iné organizácie na ochranu životného prostredia označili zámer Varšavy za "čierny scenár" pre Bielovežský prales, ktorý je lokalitou Svetového dedičstva UNESCO. Rozprestiera sa na území s rozlohou 1500 kilometrov štvorcových na poľsko-bieloruských hraniciach. Je domovom viac než 60 druhov cicavcov vrátane zubra lesného.

Szyszko schválil výrub približne 180.000 metrov kubických červotočou napadnutých stromov v období nasledujúcich desiatich rokov. Ide o vyše štvornásobok pôvodného plánu. Výrub sa však nebude týkať zvlášť chráneného Bielovežského národného parku. Ministrovmu rozhodnutiu predchádzali týždne diskusií a protestov.