Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Morawiecki vystúpil ako poľský premiér po prvý raz v Sejme

Nový poľský premiér Mateusz Morawiecki reční na svojom prvom vystúpení vo funkcii premiéra na pôde Sejmu vo Varšave 12. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Novovymenovaný premiér v prejave naznačil, že by si želal, aby vláda zjednotenej pravice bola vládou zjednoteného Poľska.

Varšava 12. decembra (TASR) - Nechceme ťažkopádny byrokratický štát, ale musíme nájsť zlatý stred medzi minimalistickým štátom a štátom, ktorý by bol ťažkopádny a byrokratický, vyhlásil v utorok vo svojom prvom vystúpení vo funkcii premiéra na pôde Sejmu vo Varšave novovymenovaný predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki.

Muž, ktorý nahradil na základe rozhodnutia vedenia vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) na čele kabinetu Beatu Szydlovú, jej vo svojom vystúpení nezabudol poďakovať za odvedenú prácu. Súčasne vyjadril radosť, že budú môcť spolupracovať naďalej, keďže expremiérka sa stala v pondelok podpredsedníčkou jeho kabinetu.

Morawiecki v prejave naznačil, že by si želal, aby vláda zjednotenej pravice bola vládou zjednoteného Poľska.

Medzi zámermi kabinetu, ktoré načrtol, bolo tak odhodlanie modernizovať krajinu, kontrolovať strategické odvetvia hospodárstva, dosiahnuť zefektívnenie práce poľských občanov, ale aj ich väčšiu jednotu namiesto sporov.

"Nie sme a nebudeme vládou ideologických extrémov, máme ďaleko k liberalizmu a rovnako ďaleko k socializmu," uviedol Morawiecki podľa spravodajskej televízie TVN24.

Poľský premiér hovoril o nutnosti silnej identity, aby sa podarilo dostať z periférie v súčasnom kapitalizme, ako aj o entuziazme mladých ľudí ako o kľúči k úspechu a záruke rozvoja.

Hlasovanie o vyslovení dôvery vláde nového poľského premiéra, v ktorej dôjde k zásadnejším zmenám až na budúci rok, sa uskutoční až v priebehu nasledujúcej noci. Poľské médiá odhadujú, že by sa tak mohlo sťať krátko pred alebo po polnoci.