Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Námestník ministra kultúry Sellin podporil zriadenie múzea polokaustu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zo Sellinových vyjadrení ale nie je jasné, či takéto múzeum postavia.

Varšava 20. februára (TASR) - Námestník poľského ministra kultúry Jaroslaw Sellin v utorok podporil výzvu na zriadenie múzea polokaustu, ktoré by si pripomínalo Poliakov zabitých nacistami počas druhej svetovej vojny. Jeho výroky môžu ešte viac zvýšiť napätie vo vzťahoch s Izraelom, konštatuje agentúra Reuters.

"Myslím si, že príbeh o tom, aký bol osud Poliakov počas druhej svetovej vojny..., si zaslúži byť vypovedaný a ukázaný týmto spôsobom (v múzeu)...," citovali Sellina štátne médiá. "Stačí si prečítať oficiálne nemecké dokumenty z tých čias alebo Hitlerovu knihu, aby sme zistili, že po Židoch, ktorých chcel úplne vyhladiť z Európy..., boli ďalším (cieľom) všeobecne Slovania, najmä Poliaci."

Sellin reagoval na návrh spisovateľa a akademika Mareka Kochana v denníku Rzeczpospolita na zriadenie múzea polokaustu. Zo Sellinových vyjadrení nie je jasné, či takéto múzeum postavia.

Tento mesiac sa Poľsko stalo terčom medzinárodnej kritiky po schválení a podpise novely zákona o Ústave pamäti národa (IPN). Zákon stanovuje tri roky väzenia za používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" a ďalšie termíny, ktoré možno interpretovať ako pokus pripisovať Poliakom spoluvinu za zločiny nacistického Nemecka vrátane genocídy európskych Židov.

Návrh zákona o IPN vyvolal diplomatický spor medzi Izraelom a poľskou vládou. Proti novele sa vyslovili aj USA a Ukrajina. Napriek ich kritike i odporu domácich oponentov prezident Andrzej Duda novelu podpísal a potom požiadal o jej preskúmanie ústavný súd.

Izrael vníma novelu zákona o IPN ako pokus o obmedzenie slobody slova a znemožnenie otvorenej diskusie o zločinoch spáchaných na Židoch počas druhej svetovej vojny, ale aj ako pokus trestať i samotné obete holokaustu za ich svedectvá o prežitom utrpení. Na Ukrajine zasa vyvoláva obavy možná interpretácia slovného spojenia "ukrajinskí nacionalisti", ktorá figuruje v texte novely zákona o IPN.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že nový zákon je potrebný na zaistenie toho, aby sa aj Poliaci uznávali ako obete, a nie páchatelia, nacistickej agresie. Nacisti podľa tejto strany považovali Slovanov za rasovo menejcenných a mnoho Poliakov zahynulo alebo ich nútili k otrockej práci počas nemeckej okupácie.