Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľsko-nemecké konzultácie vo Varšave povedú Kopaczová a Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto Foto: TASR/AP

Dnešné poľsko-nemecké konzultácie sa dotknú aj energetiky vrátane dodávok plynu.

Varšava 27. apríla (TASR) - Bilaterálny vzťahy, ukrajinská kríza a vzťahy s Ruskom budú dominovať dnešným poľsko-nemeckým medzivládnym konzultáciám vo Varšave. Predsedať im budú poľská premiérka Ewa Kopaczová a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa popoludní stretne tiež s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským.

Kopaczová oznámila, že počas rokovaní prečíta plánovaný príhovor bývalého poľského ministra zahraničných vecí Wladyslawa Bartoszewského, ktorý pracoval ako poradca vlády pre zahraničnú politiku a v piatok zomrel.

Poľský minister pre európske záležitosti Rafal Trzaskowski tlačovej agentúre PAP v súvislosti s dnešnými rokovaniami povedal, že vzťahy Poľska a Nemecka sa dobre rozvíjajú, musia však prerokovať niektoré záležitosti.

Konkrétne spomenul výmenné mládežnícke programy a oslavy 25. výročia vzájomných vzťahov od roku 1989. Kopaczová a Merkelová budú tiež riešiť spory okolo zavedenia minimálnej mzdy pre vodičov kamiónov v Nemecku, ktorá sa má vzťahovať aj na tranzitujúcich vodičov, čo vyvolalo v Poľsku protesty.



Rokovať budú aj o záležitostiach Európskej únie, predovšetkým o migrácii a uplatnení rozhodnutí zo štvrtkového osobitného summitu EÚ, o ukrajinskom konflikte a vzťahoch s Ruskom.

Na summite vo štvrtok sa lídri EÚ dohodli na strojnásobení rozpočtu operácie Triton, ktorá hliadkuje na vonkajších hraniciach EÚ v Stredozemnom mori, a na sprísnení opatrení proti pašerákom ľudí. Kopaczová vo štvrtok vyhlásila, že Poľsko prispeje do operácie poskytnutím 10-15 príslušníkov pohraničnej stráže.

Trzaskowski povedal, že Kopaczová a Merkelová budú tiež hovoriť o prípravách na júnový summit EÚ, ktorý bude venovaný bezpečnosti a obrane.

Dnešné poľsko-nemecké konzultácie sa dotknú aj energetiky vrátane dodávok plynu. Obe strany tiež podpíšu dohodu o spolupráci svojich policajných zložiek.