Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Poľsko nevpustí na svoje územie skupinu 200 Čečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Skupina sa utáborila v bieloruskom pohraničnom meste Brest.

Varšava 31. augusta (TASR) - Poľsko sa nepoddá nátlaku a nevpustí na svoje územie skupinu Čečencov, ktorí sa utáborili v bieloruskom pohraničnom meste Brest a požadujú, aby mohli s poľskými úradmi hovoriť o azylovej politike krajiny.

Vyhlásil to poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak, ktorého dnes citovala agentúra PAP.

Skupina približne 200 Čečencov prišla podľa bieloruských médií na hraničný priechod do Brestu v pondelok. Od poľskej strany požadovali vysvetlenie, komu Varšava udeľuje štatút utečenca.

"Nepoddáme sa nátlaku tých, ktorí chcú vyvolať migračnú krízu," vyhlásil Blaszczak. Podľa neho sú Čečenci na ceste do západnej Európy a snažia sa cez Poľsko otvoriť novú migračnú trasu.

Odmietnutie ich vstupu zdôvodnil minister tým, že Čečenci by mohli pre Poľsko predstavovať nebezpečenstvo terorizmu. Zdôraznil, že v Čečensku momentálne nezúri ani vojenský konflikt, a preto títo ľudia nie sú oprávnení na získanie azylu.

Blaszczak tiež podotkol, že čečenský líder Ramzan Kadyrov je blízkym spojencom Ruska, s ktorým má Poľsko dlhodobo naštrbené vzájomné historické i súčasné vzťahy.