Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Poľsko obnoví ťažbu dreva v chránenom Bielovežskom pralese

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jedna z environmentálnych skupín toto rozhodnutie poľskej vlády už označila za pľuvanec do tváre.

Varšava 9. marca (TASR) - Poľsko tento rok čiastočne obnoví ťažbu dreva v chránenom Bielovežskom pralese. Jedna z environmentálnych skupín toto rozhodnutie poľskej vlády už označila za "pľuvanec do tváre", informovala agentúra Reuters.

Zvýšená ťažba dreva v lesoch, ktoré sú na zozname svetového dedičstva UNESCO a rozprestierajú sa na hraniciach Poľska s Bieloruskom, sa v rokoch 2016 - 2018 stala predmetom sporu medzi Poľskom a Európskou úniou. Poľsko túto rozsiahlu ťažbu dreva zastavilo, keď Európsky súdny dvor (ESD) v apríli 2018 rozhodol, že porušilo environmentálne zákony, ale poľské úrady stanovili nové kvóty pre výrub stromov v roku 2021.

Poľské ministerstvo pre klímu a životné prostredie v utorok podpísalo nové kvóty pre dve z troch lesných správ s tým, že sú v súlade s očakávaniami Európskej komisie (EK), ktorá sa k tomuto kroku Varšavy zatiaľ nevyjadrila.

EK predtým Poľsko varovala pred finančnými pokutami, ak jeho kroky nebudú v súlade s rozhodnutím ESD. Uvádza sa v ňom, že Poľsko musí ešte zrušiť prílohu svojho lesného hospodárskeho plánu na roky 2012-21, ktorý umožňuje strojnásobiť objem ťažby dreva.

Námestník ministerstva Edward Siarka v utorok na tlačovej konferencii v obci Bialowieža vyhlásil, že podpísanie dokumentov, ktoré umožňujú väčšiu ťažbu dreva, nie je v rozpore s rozhodnutím ESD. EK podľa neho spochybnila iba navrhovanú kvótu pre jednu z troch lesných správ. Dodal, že ťažba v ďalších dvoch lesných správach sa začne až po skončení obdobia hniezdenia voľne žijúcich vtákov v danej oblasti a výrub sa nedotkne stromov starších ako 100 rokov.

Generálny riaditeľ štátnych lesov Andrzej Konieczny uviedol, že rozhodnutie vlády zverejnené v utorok pomôže miestnym komunitám uspokojiť svoje potreby v oblasti vykurovania.

Adam Bohdan z mimovládnej environmentálnej nadácie Wild Poland Foundation rozhodnutie ministerstva kritizoval a označil ho za "pľuvanec do tváre". Ochranári sa podľa neho pokúsia presvedčiť príslušné inštitúcie, aby ťažbu dreva zastavili.