Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko odmieta kritiku nových zákonov od amerických senátorov

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski počas spoločnej tlačovej konferencie po stretnutí so svojím českým rezortným kolegom Lubomírom Zaorálkom v Prahe 11. januára 2016 Foto: TASR/AP

Toto tvrdenie obsahoval list, ktorý minulý týždeň poľskej premiérke Beate Szydlovej zaslala trojica amerických senátorov.

Varšava 15. februára (TASR) - Poľské vedenie dnes odmietlo hodnotenie trojice amerických senátorov, podľa ktorých nové zákony prijaté v Poľsku ohľadom súdnictva a verejnoprávnych médií ohrozujú demokraciu v krajine.

Toto tvrdenie obsahoval list, ktorý minulý týždeň poľskej premiérke Beate Szydlovej zaslala trojica amerických senátorov: John McCain, Benjamin Cardin a Richard Durbin.

Senátori v liste vyjadrili svoje obavy, že nové zákony by mohli poslúžiť na "oslabenie demokratických noriem". Preto na Poľsko naliehali, aby sa vrátilo k demokratickým hodnotám uznávaným Západom.

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski dnes kritiku amerických senátorov odmietol a uviedol, že ich list je "výsledkom nedostatku poznatkov o tom, čo sa deje v Poľsku, a bol inšpirovaný ľuďmi, ktorí chcú Poľsku ublížiť."

Kritika amerických senátorov prišla po tom, ako znepokojenie nad najnovším vývojom v Poľsku vyjadrili aj mnohí lídri EÚ.

Nová poľská vláda po svojom nástupe uskutočnila rozsiahle personálne výmeny v štátnych podnikoch, tajných službách, armáde a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane Expertného centra kontrarozviedky NATO prevádzkovaného Slovenskom a Poľskom. Terčom kritiky je aj nový mediálny zákon, ktorý ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice.

Nové zákony, ktoré presadila vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), vyvolali v Poľsku masové pouličné protesty.