Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Poľsko odmieta tvrdenia, že Ukrajine nesľúbilo novú vojenskú pomoc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Portál Politico pred niekoľkými dňami napísal, že šesť najväčších európskych krajín v júli Ukrajine neponúklo žiadne dvojstranné záväzky týkajúce sa vojenskej pomoci.

Varšava 21. augusta (TASR) - Námestník poľského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz poprel tvrdenie spravodajského portálu Politico, podľa ktorého šesť najväčších krajín EÚ vrátane Poľska "v júli neposkytlo Ukrajine žiadne prísľuby novej vojenskej pomoci".

"Poľsko spolu s USA a Britániou už odovzdalo Ukrajine najväčšiu vojenskú pomoc a naďalej v tom pokračuje," uviedol Skurkiewicz v rozhovore pre agentúru PAP zverejnenom v nedeľu.

Dodal, že "táto pomoc je trvalá, nepretržitá a multidimenzionálna".

Portál Politico pred niekoľkými dňami napísal, že šesť najväčších európskych krajín v júli Ukrajine neponúklo žiadne dvojstranné záväzky týkajúce sa vojenskej pomoci.

Politico konštatuje, že od konca februára, keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu, ide o vôbec prvý mesiac bez nového prísľubu vojenskej pomoci od Západu.

Politico sa vo svojom článku odvolal na údaje Kielského ústavu pre svetové hospodárstvo (IfW), podľa ktorého sa tieto zistenia týkajú Británie, Francúzska, Nemecka, Španielska, Talianska a Poľska.

"Toto odhalenie je dôkazom toho, že napriek historickým posunom v európskej obrannej politike - keď aj predtým zdráhajúce sa krajiny ako Francúzsko a Nemecko dodali zbrane na Ukrajinu - môže vojenská pomoc Ukrajine slabnúť práve vo chvíli, keď Kyjev začína zásadnú protiofenzívu," napísal server.

Skurkiewicz však v rozhovore pre PAP označil tvrdenia webu Politico za absolútne nepravdivé.

Uviedol, že približne v čase zverejnenia inkriminovaného článku poľská vláda prijala ďalšie uznesenie o zaslaní vojenskej pomoci Ukrajine.

Vysvetlil, že žiadne podrobnosti neboli zverejnené, keďže prílohy k uzneseniam prijatým vládou "sú prísne tajné".

Podľa Skurkiewicza poľská vojenská pomoc Ukrajine zahŕňa vybavenie, zbrane a muníciu.

Pripomenul, že Poľsko poskytuje Ukrajine pomoc neustále. Dodal súčasne, že táto pomoc "neznižuje bezpečnosť Poľska". "Ide o to, aby Poľsko bolo riadne pripravené na akúkoľvek hrozbu, agresiu alebo inváziu," uzavrel Skurkiewicz.

Podľa portálu Politico údaje Kielského inštitútu "ilustrujú myšlienku, ktorú ukrajinskí vojenskí predstavitelia a politici vyslovujú opakovane: že hlavné európske mocnosti nedržia krok s vojenskou pomocou prichádzajúcou z USA" a zdá sa, že aj Británia a Poľsko sú na konci s dychom".