Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Poľsko odročilo pojednávanie o vydaní Polanského do USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poľskú súd zároveň dodal, že americké úrady majú na žiadosť odpovedať do 8. augusta.

Varšava 22. mája (TASR) - Poľský súd dnes oznámil, že požiadal Spojené štáty o právnu pomoc v čase, keď rozhoduje, či vydá filmového tvorcu Romana Polanského do USA, kde je od roku 1977 odsúdený za sexuálny trestný čin voči dieťaťu. Poľskú súd zároveň dodal, že americké úrady majú na žiadosť odpovedať do 8. augusta.

Sudca Dariusz Mazur informoval o tomto konečnom termíne na okresnom súde v juhopoľskom meste Krakov.

Sudca Mazur tiež uviedol, že súd dnes odročil až na polovicu septembra pojednávanie, na ktorom rozhodne o vydaní Polanského (81) do Spojených štátov v súvislosti so spomínaným trestným činom. Presný termín pojednávania bude určený neskôr.

V USA je na legendárneho poľsko-francúzskeho filmového režiséra vydaný zatykač za znásilnenie 13-ročného dievčaťa, ktorého sa údajne dopustil ešte v roku 1977. Polanski sa vtedy priznal, že mal s mladistvou pohlavný styk, a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho ešte pred rozhodnutím o dĺžke trestu poslal na 90-dňové psychiatrické pozorovanie, odkiaľ ho po 42 dňoch prepustili.

Polanski však krátko pred vynesením verdiktu z USA ušiel v presvedčení, že sudca rozhodujúci o jeho prípade zrejme dohodu o vine a treste zruší a pošle ho za mreže na dlhé roky, pripomína agentúra Reuters.

Filmový tvorca sa preslávil snímkami Ples upírov, Rosemaryino dieťa, Čínska štvrť či Smrť a dievča. Za film Pianista (2002) dostal Oscara.