Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Slová biskupa, zľahčujúce pedofíliu, vyvolali v Poľsku pobúrenie

Pápež Benedikt XVI. si dnes pripomína 50. výročie Druhého vatikánskeho koncilu - cirkevných stretnutí, ktorých sa zúčastnil ako mladý kňaz, a ktoré katolícku cirkev otvorili modernému svetu. Foto: TASR/AP

Poľská biskupská konferencia schválila v marci 2012 dokument o prístupe k otázke zneužívania detí, z ktorého vyplýva, že obete nemajú nárok na odškodenie od cirkví.

Varšava 22. februára (TASR) - Niekdajší generálny tajomník Poľskej biskupskej konferencie Tadeusz Pieronek sa postaral banalizujúcimi výrokmi o zneužívaní detí duchovnými o značný rozruch v katolíckom Poľsku.

Na margo blížiaceho sa konca pontifikátu pápeža Benedikta XVI. sa biskup vo vysielaní spravodajskej televízie TVN24 vyjadril, že pápež mal do činenia "s podstatne dôležitejšími témami ako pedofília medzi duchovnými. Dbal o to, aby ľudia žili v súlade s božími prikázaniami." To je podľa neho podstatne vážnejšia úloha, ako potlačenie pedofílie, ktorá vždy jestvovala a jestvovať bude. Duchovný si myslí, že žiadna sila nezabráni človeku, aby využil isté možnosti, ktoré mu dáva slobodná vôľa a do ktorých ho ženie vášeň. "Veľmi sa ospravedlňujem, ale svet nezmeníme," vyhlásil Pieronek.

Podpredsedníčka Sejmu Wanda Nowická obvinila duchovného z banalizácie zneužívania detí a vyzvala ombudmsna pre práva detí Marka Michalaka, aby sa k celej záležitosti vyjadril. "Cirkev zrejme pristupuje k pedofílii ako k fenoménu tradícií", vyhlásila pre TVN24 Konštatovala, že podobné vyjadrenia verejne činných osôb sú neprijateľné a Pieronek vlastne spochybňuje nutnosť trestnoprávneho stíhania pedofílie.

Europoslankyňa opozičného Zväzu demokratickej ľavice (SLD) Joanna Senyszynová v internetovom blogu položila otázku, či samotný Pieronek nechráni pedofilov pred trestným stíhaním, čo by vysvetľovalo emotívnosť jeho reakcie na danú otázku.

Dominikánsky mních Pawel Guzynski sa naopak duchovného zastal slovami, že pojem "vášeň" sa od antických čias používa na démonov, ktorí opantajú človeka.

Poľská biskupská konferencia schválila v marci 2012 dokument o prístupe k otázke zneužívania detí, z ktorého vyplýva, že obete nemajú nárok na odškodenie od cirkví. Navyše by sa spovedné tajomstvo malo garantovať aj v prípadoch, ak sa duchovný dozvedia z priznania o podobnom trestnom čine.

V Poľsku doteraz prenikli na verejnosť informácie o podstatne menšom počte zneužívaných detí duchovnými, ako v iných krajinách, všimla si rakúska agentúra APA. Platí to napriek niekoľkým ojedinelým prípadom z uplynulých rokov, v ktorých došlo k odsúdeniu vinníkov, ako bola napríklad vlaňajšia kauza z Koszalina.