Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Poľská cirkev sa ospravedlnila obetiam pedofilných kňazov

Ilustračné foto Foto: TASR

Tajomník Konferencie biskupov Poľska biskupa Wojciech Polak na tlačovej konferencii povedal, že "prepáčte" je to najmenej, čo dlhujú obetiam.

Varšava 27. septembra (TASR) - Vysoký predstaviteľ poľskej rímskokatolíckej cirkvi sa dnes ospravedlnil obetiam pedofilných kňazov. Prokuratúra bude vyšetrovať obvinenie, že dvaja poľskí kňazi, vrátane vatikánskeho vyslanca, sexuálne zneužívali chlapcov v Dominikánskej republike. Informovala o tom agentúra AP.

Tajomník Konferencie biskupov Poľska biskupa Wojciech Polak na tlačovej konferencii povedal, že "prepáčte" je to najmenej, čo dlhujú obetiam. Cirkev chce podľa jeho slov vykonať nápravu a pracovať na prevencii.

Dodal však, že akákoľvek právna zodpovednosť a finančná kompenzácia spočíva na pleciach usvedčených vinníkov, nie cirkvi.

Hovorca poľskej generálnej prokuratúry Mateusz Martyniuk povedal, že Poľsko už dostalo dostatok informácií od vyšetrovateľov v Dominikánskej republike, aby mohlo otvoriť vyšetrovanie obvinení dvoch kňazov, z ktorých jeden má diplomatický štatút, z pedofílie. Mená odmietol zverejniť. Dominikánska prokuratúra však uviedla, že ide o pápežského nuncia arcibiskupa Józefa Wesolowského a kňaza Wojciecha Gila.

Miesto pobytu oboch katolíckych duchovných cirkev podľa vlastného vyjadrenia nepozná.

Svätá stolica Wesolowského odvolala 21. augusta a zbavila ho jeho povinností ako apoštolského nuncia po tom, ako sa o obvinení dozvedela od dominikánskej cirkvi.

Gil bol na dovolenke v Poľsku, keď boli obvinenia zverejnené, a do Dominikánskej republiky sa nevrátil, hoci ho jeho nadriadený vyzval, aby sa podrobil justičnému systému v Dominikánskej republike.

Poľské médiá informovali o tom, že Gil si niekoľkokrát priviedol na dovolenku do Poľska dominikánskych miništrantov. Ubytoval ich v dome svojej matky a na miestnej fare.