Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľská vládnuca strana pripravila návrh uznesenia o migračnej kríze

Rokovacia sála poľského parlamentu Foto: TASR/AP

Podľa návrhu Sejm, dolná komora poľského parlamentu, ostro odmieta snahy o zavedenie stálych mechanizmov EÚ pre prijímanie migrantov.

Varšava 9. februára (TASR) - Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) pripravila návrh uznesenia o migračnej kríze, podľa ktorého Sejm, dolná komora poľského parlamentu, ostro odmieta snahy o zavedenie stálych mechanizmov EÚ pre prijímanie migrantov. Informovala o tom dnes agentúra PAP.

"Poľský Sejm vníma negatívne rozhodnutie Európskej rady z 22. septembra 2015 o premiestnení 120.000 migrantov a podpore vtedajšej poľskej vlády pre túto iniciatívu, čo je v rozpore s postojom ostatných krajín Vyšehradskej skupiny a Rumunska," uvádza sa v návrhu.

Sejm podľa neho vyzýva vládu na "precíznu implementáciu kritérií domácej migračnej politiky, ktorá by mala poskytovať zvláštnu ochranu slobodným ženám, deťom, mnohodetným rodinám, ako aj náboženským menšinám".

"Nástroje utečeneckej a migračnej politiky by mali zostať v rukách poľského štátu. Je to zvlášť dôležité z pohľadu vzrastajúceho sociálneho napätia spôsobeného nadmernou vlnou migrácie z Blízkeho východu do Európy," píše sa v dokumente.

Navrhované uznesenie ďalej hovorí o tom, že "Sejm plne podporuje poskytovanie a financovanie humanitárnej pomoci v oblastiach ozbrojených konfliktov a susedných krajinách".