Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko: Tisícky ľudí prišli na každoročný pochod za práva LGBTI menšín

Pochodu rovnosti vo Varšave Foto: TASR/AP

Účastníci dnešného zhromaždenia vyzývali na podporu manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia a obhajovali právo takýchto párov na adopciu detí.

Varšava 14. júna (TASR) - Tisícky aktivistov bojujúcich za práva lesieb, gejov a ďalších členov LGBTI komunity vyšli v sobotu (13.6.) do ulíc v poľskej metropole Varšava v rámci 15. ročníka Pochodu rovnosti (Parada Równošci). Informovala o tom agentúra AP.

Účastníci dnešného zhromaždenia vyzývali na podporu manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia a obhajovali právo takýchto párov na adopciu detí.

Mnohí aktivisti zastavajúci práva homosexuálov držali v rukách farebné zástavy. Od budovy poľského parlamentu - Sejmu - kráčali cez Námestie sv. Spasiteľa, kde je umiestnená netypická socha dúhy. Toto výtvarné dielo už niekoľkokrát podpálili pravicoví extrémisti a na budúci rok má byť presunuté do inej lokality.

Na Pochode rovnosti v poľskom hlavnom meste nedošlo k násilnostiam napriek tomu, že naň prišli aj odporcovia LGBTI komunít a skandovali nepriateľské heslá.

Nedávne návrhy liberálnych zákonodarcov v poľskom Sejme o právnych normách, ktoré by povolili manželstvá osobám rovnakého pohlavia, boli zamietnuté. Poľská vláda tak doteraz oficiálne neuznala tejto menšine žiadne práva.

Aktivisti prechádzajú okolo kontroverzného dielo v podobe farebnej dúhy počas Pochodu rovnosti vo Varšave
Foto: TASR/AP