Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Poľsko: Polanski vypovedal na prokuratúre, dôveruje poľskej justícii

Roman Polanski Foto: TASR/AP

Hrozba vydania do zámoria by mohla pre Polanského znamenať škrt cez rozpočet aj v Poľsku, pretože sa tam v jarných mesiacoch chystá nakrúcať svoju novinku.

Krakov 15. januára (TASR) - Svetoznámy filmár poľského pôvodu Roman Polanski (81) v stredu v Krakove poskytol poľským orgánom prokuratúry stanovisko k žiadosti americkej strany o jeho vydanie na trestné stíhanie do USA. Informovali o tom tlačová agentúra PAP a ďalšie poľské médiá s odvolaním sa na hovorkyňu Obvodnej prokuratúry v Krakove Boguslawu Marcinkowskú.

Poľská generálna prokuratúra 7. januára 2015 informovala, že začiatkom roka dostala zo zámoria žiadosť o vydanie Polanského do Spojených štátov v súvislosti s trestným činom sexuálneho charakteru z roku 1977. Filmár vtedy zneužil neplnoleté dievča, strávil niekoľko týždňov vo vyšetrovacej väzbe a pod dohľadom psychiatrov, aby ešte pred vynesením rozsudku, ktorý mohol znamenať aj nemálo rokov za mrežami, ušiel z USA do Francúzska. V zámorí je odvtedy považovaný za páchateľa na úteku, takže pri vstupe na americké územie mu automaticky hrozí zadržanie. Polanski preto osobne nemohol prevziať ani Oscara, ktorého získal za film Pianista, ale ani ďalšie americké filmové ocenenia, vrátane Zlatého glóbusu za film Čínska štvrť.

Američanka Samantha Geimerová, ktorú mal v 70. rokoch minulého storočia režisér znásilniť, požiadala už pred piatimi rokmi kalifornský súd, aby stiahol obvinenia voči jeho osobe. Poukázala na to, že neželaná publicita spojená s dlhoročnou kauzou jej spôsobuje zdravotné, rodinné a pracovné problémy.

Samotný Polanski aj dnes zopakoval, že dôveruje poľskej justícii, o rozhovore s predstaviteľmi prokuratúry však odmietol poskytnúť akékoľvek podrobnosti. Jeden z jeho právnych zástupcov poznamenal, že teraz čakáme na ďalšie kroky.

Hrozba vydania do zámoria by mohla pre Polanského znamenať škrt cez rozpočet aj v Poľsku, pretože sa tam v jarných mesiacoch chystá nakrúcať svoju novinku. Pôvodne sa hovorilo o nakrúcaní v Krakove, dnes však režisér prezradil, že by chcel spolupracovať s varšavským filmovým štúdiom, s ktorým má dobré skúsenosti už z nakrúcania trofejami oceneného filmu Pianista. "Rátam s tým, že všetko pôjde podľa plánu," poznamenal.

Viacerí poľskí právnici sa už vlani nechali počuť, že Polanského trestný čin považujú za premlčaný.