Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Poľsko žiada Nemecko, aby uvažovalo o odškodnení za 2. svetovú vojnu

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Poľský minister Radek Sikorski pricestoval do Berlína rokovať so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou o zlepšení vzťahov, ktoré boli za predchádzajúcej poľskej vlády napäté.

Berlín 30. januára (TASR) - Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski v utorok uviedol, že by bol rád, keby sa nemeckí predstavitelia "tvorivým" spôsobom zamysleli nad kompenzáciou obrovských strát, ktoré Poľsko utrpelo od nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Požiadavka ministra novej poľskej proeurópskej vlády bola výrazne zmiernená v porovnaní s predchádzajúcim poľským kabinetom, ktorý od Berlína žiadal reparácie 1,3 bilióna eur za druhú svetovú vojnu. Nemecko požiadavky Poľska viackrát odmietlo. Tvrdí, že táto záležitosť je dávno uzavretá a nemecká vláda nebude o tejto veci rokovať.

Sikorski pricestoval do Berlína rokovať so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou o zlepšení vzťahov, ktoré boli za predchádzajúcej poľskej vlády napäté.

"Taktiež požiadam ministerku, aby nemecká vláda tvorivým spôsobom uvažovala o nájdení formy kompenzácie vojnových strát alebo o odškodnení," povedal Sikorski. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Baerbocková uviedla, že "vyrovnanie sa s utrpením miliónov (ľudí), ktoré Nemecko spôsobilo Poľsku, zostáva úlohou naveky". Výzvu na reparácie nekomentovala.

Poľsko stratilo počas nacistickej okupácie medzi rokmi 1939 a 1945 približne šesť miliónov svojich občanov, z toho polovicu Židov. Utrpelo tiež obrovské škody na svojom priemysle, infraštruktúre a kultúrnom dedičstve.