Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Volebné víťazstvo A. Dudu vyvolalo nádej strany PiS na návrat k moci

Na snímke opozičný kandidát Andrzej Duda sa teší so svojimi stúpencami po zverejnení výsledkov prvých exit pollov druhého kola poľských prezidentských volieb vo Varšave 24. mája 2015. Víťazom nedeľňajšieho rozhodujúceho druhého kola prezidentských volieb v Poľsku sa stal opozičný kandidát Andrzej Duda so ziskom 53 percent hlasov. Úradujúca hlava štátu Bronislaw Komorowski získala 47 percent hlasov. Foto: TASR

Vodca PiS Jaroslaw Kaczyňski bude hlavným kandidátom strany v jesenných voľbách.

Varšava 26. mája (TASR) - Víťazstvo Andrzeja Dudu v poľských prezidentských voľbách prebudilo nádej v jeho pravicovej strane Právo a spravodlivosť (PiS) na návrat k moci v parlamente.

"Dnes sa nám otvára cesta k víťazstvu v jesenných (parlamentných) voľbách," uviedla v pondelok pre rozhlasovú stanicu RMF šéfka Dudovej predvolebnej kampane Beta Szydlová. "Nadišiel čas zabojovať o všetko," citovala ju agentúra DPA.

Vodca PiS Jaroslaw Kaczyňski bude hlavným kandidátom strany v jesenných voľbách, dodala a označila ho za "budúceho premiéra".

Mocenskú zmenu v Poľsku očakávajú aj konzervatívne médiá v Poľsku. "Nové obdobie pre Poľsko. Absolútna moc (Občianskej platformy) bola zlomená," napísal v pondelok katolícky denník Nasz Dziennik.

Novozvolený poľský prezident Andrzej Duda (43) je právnik a poslanec Európskeho parlamentu. Na stretnutí s občanmi vo Varšave v pondelok povedal, že sa vzdá členstva v PiS a bude "prezidentom všetkých Poliakov".

Bývalý prezident Lech Kaczyňski (dvojča Jaroslawa Kaczyňského), ktorý zahynul pri havárii lietadla pred piatimi rokmi, bol otvorený euroskeptik a občas odmietal kompromisy s odôvodnením, že musí chrániť národné záujmy Poľska, pripomína DPA.

Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, Duda v predvolebnej kampani hovoril o "potrebe presadzovať zvrchovanú a nezávislú politiku zameranú na čo najlepšie záujmy Poľska", čo zahŕňa aj poľskú opozíciu voči európskej politike znižovania oxidu uhličitého v ovzduší, napísala dnes poľská agentúra PAP.

Uviedla, že podľa Dudu NATO je a zostane základom poľskej bezpečnosti a Poľsko by malo posilňovať svoje vzťahy s USA. Podporuje však aj spoluprácu s krajinami na východ od Poľska a s balkánskymi štátmi, ktoré sa usilujú o členstvo v EÚ, pretože by mohli poskytnúť nový dynamický impulz politike Európskej únie a rozvoju bloku.

Novozvolený prezident navrhol zriadiť osobitnú inštitúciu na obranu dobrého mena Poľska, ktorá by zabránila šíreniu nepravdivých výrazov ako sú "poľské tábory smrti", uviedla ďalej PAP.

Povedal tiež, že na rozdiel od úradujúceho prezidenta Bronislawa Komorowského by nebol ratifikoval istanbulský Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu z roku 2011, pretože je nezlučiteľný s poľskou kultúrou, dodala PAP.

Ako prezident bude Duda môcť navrhovať legislatívu a vetovať zákony schválené parlamentom. Hoci sú prezidentské právomoci v Poľsku obmedzené, Duda v predvolebnej kampani sľuboval znížiť vek odchodu do dôchodku, zvýšiť nezdaniteľnú čiastku na osobu, podporiť rodiny a chrániť poľských podnikateľov.

Predseda Európskeho parlamentu, nemecký politik Martin Schulz, zablahoželal Dudovi k volebnému víťazstvu slovami, že sa teší na spoluprácu s ním a na jeho "názory a plány, ako pokračovať v projekte Európskej únie tak, aby z toho mali vzájomný prospech Poľsko i jeho európski partneri".