Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Poľsko predložilo návrh 12. balíka sankcií voči Rusku

Domy zničené počas bojov medzi ruskými a ukrajinskými ozbrojenými silami vidno v nedeľu 24. septembra 2023 v nedávno oslobodenej Kliščiivke v Doneckej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Okrem iného sa v ňom znova objavuje návrh na uvalenie obmedzení na dovoz ruských diamantov, ako aj na rozšírenie zoznamu sankcionovaných fyzických a právnických osôb.

Varšava/Brusel 13. októbra (TASR) - Poľsko predložilo Európskej komisii (EK) návrh 12. balíka sankcií voči Rusku pre jeho pokračujúcu vojenskú agresiu voči Ukrajine. Pre agentúru PAP to v piatok uviedol poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sadoš.

"V rámci (Európskej) Rady je čoraz ťažšie dosiahnuť jednomyseľnosť, čo sa týka ďalších reštrikcií voči Rusku," povedal poľský vyslanec s tým, že rastie neochota západných krajín uvaľovať na Moskvu ďalšie sankcie za inváziu na Ukrajinu.

Sadoš potvrdil, že Varšava predložila návrh v poradí 12. balíka sankčných opatrení voči Rusku. Okrem iného sa v ňom znova objavuje návrh na uvalenie obmedzení na dovoz ruských diamantov, ako aj na rozšírenie zoznamu sankcionovaných fyzických a právnických osôb.

Podľa zdrojov agentúry PAP chce eurokomisia začať pracovať na novom balíku sankcií voči Moskve v polovici novembra, po októbrovom summite EÚ.

Poľský návrh ďalej obsahuje aj výzvu na zákaz dovozu ruského skvapalneného ropného plynu (LPG), ako aj na zákaz využívania ruských informačných a komunikačných technológií.

Na predchádzajúcom 11. balíku sankcií voči Kremľu sa členské krajiny EÚ dohodli v júni. Jeho ťažiskom boli opatrenia, ktoré mali zaistiť lepšie presadzovanie už predtým prijatých sankcií namierených voči ruskému režimu, pričom obsahoval reštrikcie obchodného, dopravného a energetického charakteru, ale aj kroky namierené proti šíreniu ruskej propagandy.