Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Poľská premiérka Szydlová bránila reformu justície

Poľská premiérka Beata Szydlová počas tlačovej konferencie na summite EÚ v Bruseli 9. marca 2017. Foto: TASR/AP

B. Szydlová potvrdila, že vláda neustúpi nátlaku "od poľských alebo zahraničných obrancov záujmov elít". Jej výroky zrejme odkazujú na varovania zo strany Európskej únie.

Varšava 21. júla (TASR) - Poľská premiérka Beata Szydlová vo štvrtok večer v televíziou prenášanom prejave bránila kontroverznú reorganizáciu justície, ktorá dáva politikom väčšiu moc ovplyvňovať menovanie sudcov najvyššieho súdu.

Uviedla, že schválená legislatíva je výsledkom verejnej kritiky neúčinnosti právneho systému a za protesty, ktoré vyvolala, môže "frustrácia" opozície. Opozícia tvrdí, že zmeny sú neústavné a maria nezávislosť súdnej moci.

Szydlová potvrdila, že vláda neustúpi nátlaku "od poľských alebo zahraničných obrancov záujmov elít". Jej výroky zrejme odkazujú na varovania zo strany Európskej únie, že dôsledkom prijatia kontroverznej právnej normy by mohlo byť rozhodnutie Bruselu odňať Poľsku jeho hlasovacie práva v EÚ, uvádza agentúra AP.

Zákon o najvyššom súde v Poľsku vyvolal búrlivú diskusiu a novú vlnu pouličných protestov. Aj dnes večer sa do ulíc Varšavy a iných miest vrátane Krakova a Poznane vydali protestovať desaťtisíce ľudí. Dav pred prezidentským palácom v hlavnom meste prišli podporiť aj opoziční poslanci a poľské celebrity. Podľa organizátorov sa tam zišlo 50.000 ľudí, polícia hovorila o 14.000 demonštrantoch. Tí niesli sviečky, mávali vlajkami Poľska a Európskej únie a skandovali slogany ako "slobodné súdy" a "demokracia".