Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľská premiérka Beata Szydlová oznámila svoju demisiu

Poľská premiérka Beata Szydlová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Jej nástupcom vo funkcii sa stane doterajší vicepremiér a minister pre rozvoj a financie Mateusz Morawiecki, rozhodlo vedenie PiS.

Varšava 7. decembra (TASR) - Poľská premiérka Beata Szydlová oznámila na štvrtkovom večernom rokovaní vedenia vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) vo Varšave svoju demisiu, ktorú prítomní prijali. Jej nástupcom vo funkcii sa stane doterajší vicepremiér a minister pre rozvoj a financie Mateusz Morawiecki, rozhodlo vedenie PiS.

Informovali o tom spravodajský kanál verejnoprávnej televízie TVP Info a agentúra PAP s odvolaním sa na hovorkyňu PiS Beatu Mazurekovú.

Beata Szydlová, ktorá podľa neoficiálnych zdrojov odmietla post predsedníčky Sejmu, by sa mala stať podpredsedníčkou v budúcej vláde.

Ďalšie personálne zmeny v rekonštruovanom vládnom kabinete budú známe až začiatkom januára 2018.

Hlasovanie o vyslovení dôvery vláde nového premiéra by sa však malo uskutočniť na budúci týždeň v utorok, no ešte bez personálnych zmien vo vedení ministerstiev, uviedla agentúra PAP.

Budúci premiér Morawiecki, rodák z mesta Vroclav, oslávi v roku 2018 päťdesiate narodeniny. Absolvent štúdia histórie na vroclavskej univerzite, ktorý má za sebou i štúdium Business Administration vo Vroclave i na štátnej univerzite v americkom štáte Connecticut, je majiteľom titulu MBA z Ekonomickej akadémie vo Vroclave. V období bývalého režimu publikoval pod pseudonymom, bol aktivistom opozície a účastníkom protestných akcií na vroclavskej univerzite.

Po páde komunizmu v Poľsku sa Morawiecki uplatnil ako šéfredaktor, vo vysokej funkcii úradu rokovaní v oblasti európskej integrácie, ako úspešný kandidát vo voľbách do samospráv i úspešný bankový manažér. Podľa straníckych kolegov dosiahol i značné úspechy pri riadení jemu zvereného rezortu.

Mateusz Morawiecki, syn známeho poľského disidenta, neskôr poslanca Kornela Morawieckeho, je ženatým otcom štyroch detí.