Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľský prezident Duda omilostil dvoch odsúdených exposlancov PiS

Na snímke poľský prezident Andrzej Duda na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose v stredu 17. januára 2024. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd omilostenie spred vyše ôsmich rokov zrušil vlani v júli s odôvodnením, že omilostení môžu byť len ľudia, u ktorých bola právoplatným rozsudkom preukázaná vina.

Varšava 23. januára (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda v utorok udelil milosť dvom právoplatne odsúdeným exposlancom opozičnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Mariuszovi Kamiňskému a Maciejovi Wasikovi, ktorých zadržanie v prezidentskej rezidencii vyvolalo v krajine ostrý politický spor. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Rozhodnutie o udelení milosti bolo vynesené. Obaja muži sú omilostení," uviedol Duda vo vyhlásení s tým, že ministerstvo spravodlivosti požiadal o ich okamžité prepustenie.

Mariusza Kamiňského, niekdajšieho ministra vnútra, a jeho štátneho tajomníka Macieja Wasika varšavský súd v decembri odsúdil na dva roky väzenia. Išlo o kauzu zneužitia protikorupčnej provokácie, na ktorej sa podieľali v roku 2007. V tom čase viedli Poľský protikorupčný úrad a údajne úmyselne zdiskreditovali vtedajšieho ministra poľnohospodárstva Andrzeja Leppera. Verdikt súdu je konečný.

Na protest proti zadržaniu z 9. januára v prezidentskom paláci krátko po tom, ako ich prijal prezident Duda, ktorý ich pozval na akt menovania svojich nových poradcov, začali Kamiňski a Wasik na druhý deň protestnú hladovku.

Duda už predtým označil oboch politikov za "prvých politických väzňov v Poľsku od roku 1989. Tvrdí, že milosť, ktorú im udelil v roku 2015, bola úplne v súlade s ústavou a s platnými normami a je naďalej platná.

Najvyšší súd omilostenie spred vyše ôsmich rokov zrušil vlani v júli s odôvodnením, že omilostení môžu byť len ľudia, u ktorých bola právoplatným rozsudkom preukázaná vina. Obaja museli opäť čeliť súdnemu procesu.