Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Poľský prezident sa stretne s opozičným lídrom v pondelok večer

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že Tusk sa stane tento týždeň novým premiérom. Súčasná vláda vedená Mateuszom Morawieckým podľa predpokladu nezíska v pondelok v hlasovaní Sejmu dôveru.

Varšava 11. decembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda sa v pondelok večer v Sejme, dolnej komory parlamentu, stretne s opozičným lídrom Donaldom Tuskom, aby sa dohodli na termíne slávnostnej prísahy jeho kabinetu. TASR prevzala správu z poľskej tlačovej agentúry PAP.

Očakáva sa, že Tusk sa stane tento týždeň novým premiérom. Súčasná vláda vedená Mateuszom Morawieckým podľa predpokladu nezíska v pondelok v hlasovaní Sejmu dôveru. V takom prípade Sejm vymenuje Tuska za kandidáta na premiéra. Tusk má totiž podporu troch opozičných zoskupení: liberálnej Občianskej koalície (KO), stredopravej Tretej cesty a strany Nová ľavica.

"Prezident pozve Donalda Tuska do svojej kancelárie v Sejme, aby si stanovili termín, ktorým bude pravdepodobne 13. december (streda)," povedal v pondelok ráno šéf prezidentského úradu Marcin Mastalerek.

Morawieckého sociálne konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvíťazila v poľských parlamentných voľbách 15. októbra, ale v parlamente nemá väčšinu. Je preto nepravdepodobne, že ostane pri moci tretie funkčné obdobie po sebe. Morawieckeho menšinová vláda zložila slávnostnú prísahu pred prezidentom 27. novembra.

Občianska koalícia, Tretia cesta a Nová ľavica podpísali dohodu o vytvorí koaličnej vlády a Tusk už vybral väčšinu kandidátov na ministrov vo svojej budúcej vláde.

Tusk bol poľským premiérom v rokoch 2007-2014 a bol aj predsedom Európskej rady.