Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Víťazom prezidentských volieb sa stal Duda, vyplýva z exit pollov

Prezidentský kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť Andrzej Duda, jeho manželka Agata Kornhauserová a dcéra Kinga (vpravo) počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti 24. mája 2015 v Krakove. Prieskumy avizujú mimoriadne tesný súboj úradujúcej hlavy štátu Bronislawa Komorowského a opozičného kandidáta Andrzeja Dudu. Foto: TASR/AP

Voliči si budúcu hlavu štátu mohli vybrať z dvojice prezidentských kandidátov, ktorými boli úradujúci prezident Bronislaw Komorowski a opozičný kandidát Andrzej Duda.

Varšava 24. mája (TASR) - Víťazom dnešného rozhodujúceho druhého kola prezidentských volieb v Poľsku sa stal opozičný kandidát Andrzej Duda so ziskom 53 percent hlasov. Úradujúca hlava štátu Bronislaw Komorowski získala 47 percent hlasov. Vyplýva to z exit pollov spoločnosti IPSOS, informovala verejnoprávna televízia TVP, ako aj spravodajské stanice Polsat News a TVN24.

Podľa agentúry Reuters Komorowski priznal porážku. Volebná účasť dosiahla približne 56 percent, informovala agentúra DPA.

Krátko pred uzavretím volebných miestností (21.00 h) poľské úrady oznámili predĺženie volebného moratória až do 22.30 h SELČ. K tomuto kroku bolo nutné pristúpiť kvôli úmrtiu staršej voličky v jednej z volebných miestností. Hlasovanie v ostatných volebných miestnostiach bolo ukončené v stanovenom termíne o 21.00 h SELČ.

Duda, kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), prekvapivo zvíťazil v prvom kole volieb z 10. mája, pričom získal 34,76 percenta hlasov. Komorowského vtedy podporilo 33,77 percenta voličov.

Nezávislý kandidát Komorowski má väzby na vládnucu liberálno-konzervatívnu Občiansku platformu (PO), za ktorú kandidoval v predchádzajúcich voľbách v roku 2010.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski a jeho manželka Anna počas hlasovania v 2. kole prezidentských volieb 24. mája 2015 vo Varšave. Prieskumy avizujú mimoriadne tesný súboj úradujúcej hlavy štátu Bronislawa Komorowského a opozičného kandidáta Andrzeja Dudu
Foto: TASR/AP


Podľa posledného predvolebného prieskumu, zverejneného v piatok 22. mája, by sa novým prezidentom mal stať Duda so ziskom 45,8 percenta hlasov, ale iba s polpercentným náskokom.

Prezidentský kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť Andrzej Duda, jeho manželka Agata Kornhauserová a dcéra Kinga (vpravo) počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti 24. mája 2015 v Krakove. Prieskumy avizujú mimoriadne tesný súboj úradujúcej hlavy štátu Bronislawa Komorowského a opozičného kandidáta Andrzeja Dudu.
Foto: TASR/AP


Funkcia prezidenta má v Poľsku skôr reprezentačný charakter a v rozsahu právomocí ju výrazne prevyšuje funkcia premiéra. Prezidentské voľby sú preto v Poľsku vnímané aj ako dôležitý test dvoch pozícií hlavných politických táborov pred jesennými parlamentnými voľbami.

Europoslanec Duda (43), relatívne nová tvár poľskej politiky, naopak zastupuje hlavnú opozičnú silu, nacionalistickú a euroskeptickú stranu PiS, ktorej predseda Jaroslaw Kaczynski by sa po ôsmich rokoch strávených v opozícii opäť rád dostal k moci.

Duda sa voličom prezentuje ako kandidát zmeny a nápravy škôd po súčasnej politickej garnitúre a sľubuje Poliakom zlepšenie ich životnej úrovne. Komorowski naopak zdôrazňuje princípy stability a národného zmierenia a skutočnosť, že je nestraníckym kandidátom.

Hlavný opozičný líder a predseda konzervatívnej poľskej politickej strany Právo a Spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti 24. mája 2015 vo Varšave. Prieskumy avizujú mimoriadne tesný súboj úradujúcej hlavy štátu Bronislawa Komorowského a opozičného kandidáta Andrzeja Dudu.
Foto: TASR/AP


Hlavný opozičný líder a predseda konzervatívnej poľskej politickej strany Právo a Spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski hlasuje počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti 24. mája 2015 vo Varšave. Prieskumy avizujú mimoriadne tesný súboj úradujúcej hlavy štátu Bronislawa Komorowského a opozičného kandidáta Andrzeja Dudu.
Foto: TASR/AP


Poľský prezident Bronislaw Komorowski a jeho manželka Anna odchádzajú z volebnej miestnosti po hlasovaní v 2. kole prezidentských volieb 24. mája 2015 vo Varšave. Prieskumy avizujú mimoriadne tesný súboj úradujúcej hlavy štátu Bronislawa Komorowského a opozičného kandidáta Andrzeja Dudu.
Foto: TASR/AP


Poľský prezident Bronislaw Komorowski počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti 24. mája 2015 vo Varšave. Prieskumy avizujú mimoriadne tesný súboj úradujúcej hlavy štátu Bronislawa Komorowského a opozičného kandidáta Andrzeja Dudu.
Foto: TASR/AP


Mníška volí počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti 24. mája 2015 vo Varšave. Prieskumy avizujú mimoriadne tesný súboj úradujúcej hlavy štátu Bronislawa Komorowského a opozičného kandidáta Andrzeja Dudu.
Foto: TASR/AP