Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Víťaz prezidentských volieb Duda vyslal posolstvo národnej jednoty

Opozičný kandidát Andrzej Duda sa teší so svojimi stúpencami po zverejnení výsledkov prvých exit pollov druhého kola poľských prezidentských volieb vo Varšave 24. mája 2015. Víťazom nedeľňajšieho rozhodujúceho druhého kola prezidentských volieb v Poľsku sa stal opozičný kandidát Andrzej Duda so ziskom 53 percent hlasov. Úradujúca hlava štátu Bronislaw Komorowski získala 47 percent hlasov. Foto: TASR

Poľskí prezidenti tradične opúšťajú počas výkonu funkcie hlavy štátu svoje strany, aby ukázali, že reprezentujú všetkých.

Varšava 25. mája (TASR) - Zrejmý víťaz poľských nedeľňajších prezidentských volieb Andrzej Duda začal dnešný deň stretnutím s okoloidúcimi pred stanicou metra v centre Varšavy a oznámením, že oficiálne opustí svoju stranu Právo a spravodlivosť (PiS). Informovala o tom agentúra AP.



Budúci prezident, ktorý má 43 rokov, sa usiluje vyslať posolstvo národnej jednoty po predvolebnej kampani, ktorá odhalila, že Poľsko je hlboko rozdelené. Poľskí prezidenti tradične opúšťajú počas výkonu funkcie hlavy štátu svoje strany, aby ukázali, že reprezentujú všetkých.

Podľa povolebných odhadov získal tento pravicový poslanec Európskeho parlamentu 52 percent odovzdaných hlasov v porovnaní so 48 percentami úradujúceho prezidenta Bronislawa Komorowského. Oficiálne výsledky sa očakávajú počas dnešného dňa.



Dudovo víťazstvo ukázalo na hlbokú nespokojnosť voličov s vládnucou Občianskou platformou, ktorá v prezidentských voľbách podporila Komorowského.