Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Andrzej Duda vymenoval Morawieckého za nového premiéra Poľska

Na snímke poľský prezident Andrzej Duda a Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Morawiecki, pochádzajúci z mesta Vroclav, bude mať v júni 2018 päťdesiat rokov.

Varšava 8. decembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda prijal v piatok demisiu premiérky Beaty Szydlovej a za jej nástupcu vymenoval doterajšieho vicepremiéra a ministra financií Mateusza Morawieckého. Informovala o tom agentúra AP.

Morawiecki, pochádzajúci z mesta Vroclav, bude mať v júni 2018 päťdesiat rokov. Študoval históriu na univerzite vo Vroclavi, v rovnakom meste získal v roku 1995 titul MBA (Master of Business Administration) na tamojšej Vysokej škole ekonomickej. Študoval aj na americkej Central Connecticut State University či na univerzite v Bazileji.

V období bývalého režimu publikoval pod pseudonymom, bol aktivistom opozície a účastníkom protestných akcií na vroclavskej univerzite.

Beata Szydlová, ktorá podľa neoficiálnych zdrojov odmietla post predsedníčky Sejmu, by sa mala stať podpredsedníčkou v budúcej vláde.

Hlasovanie o vyslovení dôvery vláde nového premiéra by sa však malo uskutočniť na budúci týždeň v utorok, no ešte bez personálnych zmien vo vedení ministerstiev, uviedla vo štvrtok agentúra PAP.