Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Poľský parlament diskutuje o vládnom návrhu protiteroristického zákona

Premiérka Beata Szydlová Foto: TASR/AP

Podľa Helsinskej nadácie za ľudské práva vláda premiérky Beaty Szydlovej obsah návrhu príslušného zákona v rozpore s vlastnými prísľubmi nekonzultovala so zoskupeniami pre ochranu práv.

Varšava 19. mája (TASR) - Zmeny vyplývajúcej z návrhu nového poľského protiteroristického zákona môžu umožniť značné zásahy do práv a slobôd občanov, upozornila dnes medzinárodná organizácia Helsinská nadácia za ľudské práva.

Podľa jej komuniké vláda premiérky Beaty Szydlovej obsah návrhu príslušného zákona v rozpore s vlastnými prísľubmi nekonzultovala so zoskupeniami pre ochranu práv, ale ho mesiace pripravovala v utajení.

Poľský ombudsman Adam Bodnar požadoval širokú spoločenskú diskusiu o zákone, ktorý by podľa predstáv vlády vo Varšave mal nadobudnúť platnosť už v júni 2016.

Boj proti terorizmu nemôže viesť "k neoprávneným a nepomerným zásahom do občianskych práv", formuloval ombudsman na pôde poľského parlamentu.

Spolupracovník úradu poľskej vlády Maciej Wasik dnes vo Varšave naopak vyhlásil, že prvým právom v slobode je právo na bezpečnosť. "Pred našimi hranicami je reálne, rýchlo rastúce ohrozenie," dodal.

Informácie priniesli tlačové agentúry DPA, PAP a MTI.

V zmysle návrhu, o ktorom sa dnes začala rozprava na pôde zákonodarného zboru vo Varšave, budú protiteroristické operácie v právomoci ministra vnútra, kým za prevenciu teroristických aktivít bude zodpovedný šéf vnútroštátnej tajnej služby ABW. Legislatívna úprava by mu umožnila, aby po tri mesiace monitoroval telefonické rozhovory podozrivých z teroristických aktivít bez súdneho rozhodnutia, ale aj ich byty, motorové vozidlá a výmenu údajov. Takisto umožní, na čo dnes poukazovala opozícia, aj uvalenie dvojtýždňovej vyšetrovacej väzby bez formálneho obvinenia.

Návrh navyše predpokladá zavedenie štvorstupňovej stupnice poplachu, pričom by počas dvoch najvyšších stupňov mohlo dôjsť k zákazu verejných zhromaždení, respektíve by sa pre majiteľov mobilných telefónov stalo povinnosťou uvádzať osobné údaje pri nákupe kariet do nich.

Hlasovanie o návrhu sa vo Varšave očakáva v piatok.