Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia posilní vojenskú prítomnosť v Poľsku. Pre aktivity Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poľsko ako bývalý satelitný štát niekdajšieho Sovietskeho zväzu sa usiluje o väčšiu prítomnosť síl NATO na svojom území v súvislosti s ruským zasahovaním na Ukrajine, píše AP.

Varšava 22. januára (TASR) - Poľskí a Britskí predstavitelia dnes oznámili, že Británia plánuje posilniť svoju vojenskú prítomnosť na území Poľska. Informovala o tom agentúra AP.

Tento krok má podľa AP upokojiť spojencov z východného krídla NATO, ktorí majú obavy zo zvýšenej vojenskej aktivity Ruska.

Varšava a Londýn však zverejnili rozdielne vyjadrenia o tom, akú presnú podobu bude mať posilnená prítomnosť britských vojakov v Poľsku.

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz v noci nadnes uviedol, že má ísť o "stálu prítomnosť" približne tisícky britských vojakov, pričom táto misia sa má podľa neho začať na budúci rok.

Britský rezort obrany však tvrdí, že vyšle 1000 vojakov na cvičenia do Poľska už v priebehu roku 2016. Ďalšia tisícka sa má pripojiť k jednotke rýchleho nasadenia NATO, a to v roku 2020, keď jej bude veliť Poľsko.

Macierewiczovo vyjadrenie zaznelo po tom, ako rokoval v Edinburghu so svojím britským rezortným partnerom Michaelom Fallonom, s ktorým sa dohodol na spolupráci ohľadom posilnenia východného krídla NATO.

Poľsko ako bývalý satelitný štát niekdajšieho Sovietskeho zväzu sa usiluje o väčšiu prítomnosť síl NATO na svojom území v súvislosti s ruským zasahovaním na Ukrajine, píše AP. Varšava dúfa, že sa jej na letnom summite NATO vo Varšave podarí v tomto smere získať nové prísľuby zo strany aliancie.

"Naším cieľom je trvalejšia prítomnosť v Poľsku, aby dochádzalo k takmer nepretržitej rotácii britských armádnych jednotiek a návštev našich lodí," povedal Fallon.