Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko sa zapojí do bojov proti IS, ak NATO podporí východnú Európu

Šéf NATO Jens Stoltenberg Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia odsúhlasila dnes dosiaľ najvýraznejšími opatreniami, ktoré majú Moskvu odradiť od útokov v Pobaltí a iných oblastiach východnej Európy.

Varšava 10. februára (TASR) - Poľsko sa zapojí do boja proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Vyhlásil to dnes poľský minister obrany Antoni Macierewicz po stretnutí so svojím americkým náprotivkom Ashtonom Carterom v Bruseli, píše agentúra Reuters.

Macierewicz však naznačil, že rozsah angažovanosti Varšavy v tomto vojenskom ťažení bude závisieť od reakcie Severoatlantickej aliancie na obnovené aktivity Ruska v blízkosti východoeurópskej oblasti NATO. Poľská účasť bude podľa Macierewicza zahŕňať prieskumnú činnosť a výcvik.

"Detaily sú ešte predmetom rokovaní, najmä čo sa týka širšieho kontextu pozície NATO, pričom dúfame, že USA i aliancia ako celok podporia Poľsko a ďalšie krajiny východnej sféry svojou stálou prítomnosťou," uviedol Macierewicz na margo posilnenia východnej Európy voči Rusku.

Poľsko, ktoré je znepokojené ruskou anexiou ukrajinského polostrova Krym pred dvoma rokmi a jeho podporou proruských separatistov v Donbase, dúfa, že NATO bude na júlovom summite vo Varšave súhlasiť s nasadením vyššieho počtu svojich vojakov vo východnej Európe.

Severoatlantická aliancia odsúhlasila dnes dosiaľ najvýraznejšími opatreniami, ktoré majú Moskvu odradiť od útokov v Pobaltí a iných oblastiach východnej Európy. Aliancia bude schopná rýchlo nasadiť vzdušné, námorné a pozemné sily bez toho, aby si zvolila možnosť vojenských základní z éry studenej vojny.