Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľský Sejm sa nebude zaoberať návrhom o registrovaných partnerstvách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo

V Poľsku stroskotalo už viacero podobných iniciatív.

Varšava 26. mája (TASR) - Poľský Sejm sa nebude zaoberať návrhom zákona o registrovaných partnerstvách z dielne opozičného Zväzu demokratickej ľavice (SLD).

Zaradenie novely legislatívy do programu schôdze podporilo dnes pri hlasovaní 146 poslancov, vrátane členov SLD a ľavicovoliberálnej strany Tvoje hnutie (TR), proti bolo 215 členov dolnej komory poľského parlamentu vrátane poslancov koaličnej Poľskej ľudovej strany (PSL), najsilnejšej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a Zjednotenej pravice (ZP). Poslanci vedúcej vládnej strany Občianska platforma (PO) neboli pri hlasovaní jednotní, 103 z nich hlasovalo za, 45 proti a 23 sa hlasovania zdržalo, informovali poľské elektronické médiá.

Predložený návrh predpokladal, že nezosobášeným partnerom v registrovaných partnerstvách by bola spoločne vymeraná daň z príjmov, obaja by dostávali informácie o zdravotnom stave chorého z nich, automaticky by dedili jeden po druhom, pri dedičstve by boli oslobodení od zdanenia a mohli by sa venovať organizácii pohrebu zosnulého partnera.

Po neúspešnom hlasovaní o návrhu z roku 2013 poslanec SLD Wincenty Elsner dnes na tlačovej konferencii avizoval, že jeho strana predloží predlohu v jeseni opäť novozvolenému Sejmu - ako prvý návrh po jeho ustanovení následne po blížiacich sa parlamentných voľbách.

V Poľsku stroskotalo už viacero podobných iniciatív. Tamojší konzervatívci totiž poukazujú na fakt, že partnerstvá osôb rovnakého pohlavia nie sú v súlade s ochranou manželstva a rodiny zakotvenou v ústave krajiny.