Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Poľsko si predvolalo ruského veľvyslanca za výroky o vražde ambasádora

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Astachov uviedol, že zavraždenie veľvyslanca ako odveta "za nepriateľské kroky... je v rámci medzinárodného práva".

Varšava 5. mája (TASR) - Poľské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca. Urobilo tak na protest proti výrokom bývalého ruského predstaviteľa, ktorý naznačil, že zavraždenie poľského veľvyslanca v Rusku by bolo prijateľné, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Pavel Astachov, ktorý v rokoch 2009 - 2016 zastával funkciu ruského detského ombudsmana, hovoril v televíznom programe moderovanom ruským propagandistom a prokremeľským komentátorom Vladimirom Solovjovom. Rozhovor poskytol po tom, čo poľské úrady obsadili budovu slúžiacu ako škola pre ruských diplomatov vo Varšave.

Astachov uviedol, že zavraždenie veľvyslanca ako odveta "za nepriateľské kroky... je v rámci medzinárodného práva". "Dobre ma to naučili v škole KGB na fakulte kontrarozviedky," dodal.

Obsadenie danej budovy školy bolo najnovším incidentom, ktorý prispel k ďalšiemu vyhroteniu vzťahov medzi Ruskom a Poľskom - spojencom Kyjeva, ktorý zásobuje ukrajinskú armádu zbraňami, píše AP.

Astachov zároveň v rozhovore pripomenul obsadenie ďalších nehnuteľností Poľskom, zároveň aj zmrazenie ruských bankových účtov a minuloročný incident, pri ktorom jeden z aktivistov vo Varšave polial ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva červenou tekutinou.

Ako podotkol, po tom, čo Andrejeva poliali tekutinou, čakal, či "poľského veľvyslanca nájdu plávať v rieke Moskva".

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že si predvolalo Andrejeva a odovzdalo mu protestnú nótu o Astachovovom vyhlásení, ktoré "vyzývalo na vraždu veľvyslanca Poľskej republiky v Moskve".