Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko si pripomína opätovné získanie nezávislosti spred 99 rokov

Na snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Centrálne oslavy Dňa nezávislosti sa za účasti prezidenta Andrzeja Dudu a ďalších ústavných činiteľov krajiny uskutočnili vo Varšave.

Varšava 11. novembra (TASR) - Poľsko si v sobotu pripomína 99. výročie opätovného získania nezávislosti 11. novembra 1918 po vyše storočí cudzej nadvlády Ruska, Rakúska a Pruska. Centrálne oslavy Dňa nezávislosti sa za účasti prezidenta Andrzeja Dudu a ďalších ústavných činiteľov krajiny uskutočnili vo Varšave.

Andrzej Duda, ktorý položil veniec k Hrobu neznámeho vojaka, v slávnostnom príhovore vyzdvihol historický prínos tých, ktorí sa zaslúžili o nezávislosť krajiny a zdôraznil, že ich mená by mali byť v dejinách zapísané zlatými písmenami. Súčasne pripomenul, že nezávislosť nie je samozrejmosťou a nie je daná naveky. Treba si ju vážiť a treba si pamätať cenu zaplatenú za slobodu a nezávislosť, podčiarkol poľský prezident.

Podľa jeho slov je viera v republiku a oddanosť vlasti nad všetkým ostatným, nad všetkými spormi, ideologickými odlišnosťami a otázkami, ktorých riešenie treba hľadať vždy cestou dialógu.

Ulicami Varšavy prechádzali v skorých popoludňajších hodinách účastníci pochodu antifašistickej koalície, ale na svoj pochod sa chystali už aj pravicoví extrémisti.

Poľský prezident Andrzej Duda udelil pri príležitosti štátneho sviatku v sobotu aj vysoké štátne vyznamenania. Medzi laureátmi Radu Bielej orlice je aj slovenským obdivovateľom poľskej kinematografie dobre známy herec Franciszek Pieczka. Na slávnosti nechýbali premiérka Beata Szydlová, ani predsedovia oboch komôr poľského parlamentu, Marek Kuchciński a Stanislaw Karczewski.

Vaša osobná nezávislosť je najlepšou zárukou nezávislosti vlasti, vyhlásil D. Tusk



Deň nezávislosti je sviatkom všetkých Poliakov, a nie jedinej politickej strany. Žiadny politik v Poľsku nemá a nebude mať monopol na vlastenectvo, vyhlásil dnes predseda Európskej rady, bývalý poľský premiér Donald Tusk po prílete z Bruselu do Varšavy.

Na pozvanie prezidenta Andrzeja Dudu sa tam niekdajší predseda poľskej vlády zúčastňuje osláv 99. výročia opätovného získania nezávislosti Poľska.

"Som presvedčený, že tento sviatok možno osláviť s úsmevom na perách a s radosťou v srdci," uviedol podľa spravodajskej televízie TVN24 Donald Tusk a dodal, že to platí, pretože skutočne je z čoho sa tešiť a na čo byť hrdý, a to bez nepriateľských pokrikov a zaťatých pästí.

Podľa vlastných slov Tusk prijal pozvanie a pricestoval na oslavy aj preto, aby všetkým pozitívne mysliacim krajanom povedal: "Nie ste sami. Je nás veľmi mnoho. A vaša osobná nezávislosť je najlepšou zárukou nezávislosti našej vlasti".

Hosť z Bruselu súčasne ocenil snahu prezidenta Andrzeja Dudu, aby oslavy nezávislosti (na budúci rok už okrúhleho 100. výročia jej znovuzískania) boli sviatkom spoločným a vyjadril aj osobné želanie, aby to v čase budúcoročného jubilea zainteresovaní vnímali ako signál pripravenosti na spoluprácu so všetkými krajanmi.