Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Poľsko spomínalo na začiatok transportov Židov z Varšavského geta

Deti zapaľujú sviečky na Umschlagplatze, mieste vo Varšave, kde Židov nakladali do vlakov smerujúcich do koncentračného tábora Treblinka. Takto si pripomenuli 70. výročie prvých deportácií Židov z Varšavského geta do nacistických koncentračných táborov v roku 1942. Foto: TASR/AP

Deportáciami z 22. júla 1942 sa začala likvidácia Varšavského geta. Výsledkom operácie bolo zabitie viac ako štvrť milióna varšavských Židov, vrátane približne 50.000 detí.

Varšava 22. júla (TASR) - Príslušníci poľskej židovskej komunity a ďalší Poliaci si dnes pochodom cez Varšavu pripomenuli 70. výročie prvých deportácií Židov z Varšavského geta do nacistických koncentračných táborov v roku 1942.

Hoci Poľsko si pravidelne pripomína hlavné výročia súvisiace s holokaustom, ako napríklad oslobodenie koncentračného tábora Osvienčim a povstanie vo Varšavskom gete, ešte nikdy si nepripomínalo začiatok deportácií do táborov smrti. Tie sa začali počas druhej svetovej vojny 22. júla 1942.

Štátni predstavitelia a poľské médiá označujú dnešnú spomienkovú udalosť za prvú.

Deportáciami z 22. júla sa začala likvidácia Varšavského geta, kde počas druhej svetovej vojny museli Žida nútene žiť. Výsledkom operácie bolo, že viac ako štvrť milióna varšavských Židov bolo zabitých, vrátane približne 50.000 detí. Obete tvorili okolo 70 percent všetkých Židov vo vtedajšej Varšave.

Účastníci dnešného pochodu sa zhromaždili na Umschlagplatze, mieste vo Varšave, kde Židov nakladali do vlakov smerujúcich do koncentračného tábora Treblinka. Účastníci potom ako skupina kráčali k sirotincu v gete, pomenovanom po Januszovi Korczakovi - židovskom vychovávateľovi, ktorý mal príležitosť uniknúť holokaustu, ale namiesto toho si zvolil smrť s deťmi, ktoré dostal na starosť.

Každý účastník pochodu mal stuhu s menom zavraždeného židovského dieťaťa. Niektoré stuhy boli prázdne na počesť anonymných obetí z geta.

Žena sa pozerá na farebné stuhy s menami, ktoré sú na plote bývalého židovského sirotinca vo Varšave pri príležitosti 70. výročia prvých deportácií Židov z Varšavského geta do nacistických koncentračných táborov v roku 1942.
Foto: TASR/AP