Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Poľsko: Stretnutie s Ukrajincami na hranici nemá zmyse

Poľskí farmári jazdia na traktoroch v konvoji. Foto: TASR/AP

Poľnohospodári už niekoľko týždňov blokujú hraničné priechody a protestujú proti nekalej konkurencii zo strany ukrajinskej agroprodukcie, zvýšeným daniam a nariadeniam Európskej únie.

Varšava 23. februára (TASR) - Poľsko a Ukrajina sú ďaleko od uzavretia dohody o dovoze poľnohospodárskych produktov, proti ktorému na priechodoch z poľskej strany spoločnej hranice protestujú tamojší poľnohospodári, uviedol v piatok vedúci kancelárie poľského premiéra Jan Grabiec. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Poľnohospodári už niekoľko týždňov blokujú hraničné priechody a protestujú proti nekalej konkurencii zo strany ukrajinskej agroprodukcie, zvýšeným daniam a nariadeniam Európskej únie.

Súčasný stav rokovaní "nám neumožňuje povedať, že máme uspokojivé riešenie pre poľskú stranu alebo poľských poľnohospodárov," povedal Grabiec a dodal, že od takejto dohody sú ďaleko. "Žiaľ, zatiaľ neexistuje ukrajinský návrh, ktorý by umožnil dúfať v ukončenie patovej situácie v obchodných vzťahoch," uviedol.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyslal na hranicu premiéra Denysa Šmyhaľa, aby sa pokúsil ukončiť blokádu, ktorá podľa jeho slov zdržiava prísun pomoci a zbraní na Ukrajinu. Šmyhaľ na Telegrame informoval, že sa s ním neprišiel stretnúť nikto z poľskej strany.

Podľa Grabieca stretnutie na hraniciach "v súčasnosti nemá zmysel".

"Neexistujú žiadne vzájomne prijateľné riešenia a nie je prospešné organizovať stretnutie, ktoré by potvrdilo, že kompromis neexistuje," povedal Grabiec.

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok oznámil, že poľská a ukrajinská vláda sa zídu na rokovaní 28. marca vo Varšave.