Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tuska budú vypočúvať o identifikácii obetí havárie pri Smolensku

Predseda Európskej rady Donald Tusk . Foto: TASR/AP

Od bývalého poľského premiéra D.Tuska chcú vyšetrovatelia získať odpoveď na otázku, prečo jeho vláda nezabezpečila riadnu identifikáciu obetí tohto leteckého nešťastia.

Varšava 27. júla (TASR) - Poľská štátna prokuratúra dnes oznámila, že predvolala predsedu Európskej rady Donalda Tuska na výsluch ako svedka v rámci obnoveného vyšetrovania havárie poľského prezidentského špeciálu z roku 2010. Termín tohto výsluchu stanovila na 3. augusta.

Od bývalého poľského premiéra, stojaceho v súčasnosti na čele vrcholného orgánu EÚ, chcú vyšetrovatelia získať odpoveď na otázku, prečo jeho vláda nezabezpečila riadnu identifikáciu obetí tohto leteckého nešťastia, pri ktorom zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského. Pri exhumácii sa totiž ukázalo, že niektoré pozostatky boli pochované v nesprávnych hroboch.

Lietadlo s Kaczyňským havarovalo pri pokuse o pristátie pri meste Smolensk na západe Ruska, pričom zahynuli všetci cestujúci a členovia posádky. Brat zosnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyňski, ktorý je lídrom súčasnej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), obviňuje svojho dlhoročného súpera Tuska, že nesie spoluzodpovednosť za haváriu, a vyčíta mu chybné vedenie pôvodného vyšetrovania, čo však expremiér odmieta.

Podľa vyjadrenia svojho právnika Romana Giertycha sa Tusk plánuje na výsluch v stanovenom termíne dostaviť, pokiaľ mu v tom nezabránia "nepredvídané okolnosti".

Predstavitelia PiS dúfajú, že obnovené vyšetrovanie prinesie poznatky podporujúce ich teóriu o nešpecifikovanom útoku na prezidentské lietadlo. Pôvodné vyšetrovanie, ktoré prebiehalo súbežne v Rusku a Poľsku, možnosť útoku vylúčilo. Moskva videla za katastrofou popri nepriaznivom počasí aj pochybenia poľskej posádky, zatiaľ čo Varšava zasa zodpovednosť ruských dispečerov letovej prevádzky na letisku v Smolensku.