Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Poľské úrady vyšetrujú policajtov v dvoch prípadoch podozrivého úmrtia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štyroch policajtov suspendovali po tom, čo v júli zomrel 25-ročný Ukrajinec. K úmrtiu došlo v meste Vroclav v záchytnom zariadení pre ľudí, ktorí boli pod vplyvom alkoholu na verejnosti.

Varšava 2. septembra (TASR) - Poľské úrady vyšetrujú nedávne úmrtia dvoch mužov, ku ktorým došlo po údajnom zlom zaobchádzaní zo strany polície. Ide o dva separátne prípady, ktoré sa odohrali na juhozápade krajiny, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Štyroch policajtov suspendovali po tom, čo v júli zomrel 25-ročný Ukrajinec. K úmrtiu došlo v meste Vroclav v záchytnom zariadení pre ľudí, ktorí boli pod vplyvom alkoholu na verejnosti.

Poľský denník Gazeta Wyborcza vo štvrtok informoval, že mal k nahliadnutiu videonahrávku z 30. júla, pochádzajúcu zo spomínaného záchytného centra vo Vroclave. Na videu je údajne vidieť, ako policajti a zamestnanci zariadenia bijú metajúceho sa Dmytriho Nikiforenka a sedia na ňom, až napokon stratí vedomie, píše AP. Ukrajinca ešte v ten deň vyhlásili za mŕtveho a pochovali ho vo vlasti.

Vo štvrtok šéf poľskej polície Jaroslaw Szymczyk vypovedal pred parlamentnou komisiou aj v súvislosti so smrťou 34-ročného Poliaka, ktorý zomrel 6. augusta taktiež v Dolnosliezskom vojvodstve. K úmrtiu malo dôjsť po tom, čo sa policajti údajne pokúsili ovládnuť jeho agresívne správanie. Policajtov privolali po oznámení, že sa muž identifikovaný iba ako Bartosz S. správal agresívne v meste Lubin. Na internete sa potom objavilo video, ktoré nakrútili svedkovia a bolo na ňom vidieť policajtov, ako tlačia k zemi muža, ktorý sa prestal hýbať. Krátko po tom ho v nemocnici vyhlásili za mŕtveho, píše AP.

Vo Vroclave zomrel mladý Poliak aj v roku 2016 po tom, čo proti nemu policajti zakročili taserom. Prípad vtedy vyvolal celonárodné odsúdenie a policajti, ktorí sa na ňom podieľali, dostal väzenské tresty do výšky dva a pol roka.