Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Poľský Ústav pamäti národa obvinil Walesu z krivej výpovede

Na archívnej snímke Lech Walesa. Foto: TASR

Historické pravdy sa nestanovujú v prokurátorskej kancelárii, uviedol Lech Walesa.

Varšava 29. októbra (TAS) - Bývalého poľského prezidenta a zakladateľa hnutia Solidarita Lecha Walesu obvinili z krivej výpovede v súvislosti s dokumentmi, ktoré naznačujú, že v 70. rokoch minulého storočia spolupracoval s komunistickými bezpečnostnými zložkami. Informovala o tom v piatok agentúra PAP.

Obvinenia, ktoré vzniesol poľský Ústav pamäti národa (IPN), štátna inštitúcia poverená vyšetrovaním zločinov z obdobia komunizmu, sa týkajú Walesovho tvrdenia v súvislosti so spomínanými dokumentmi objavenými v spise verejnej bezpečnosti. Podľa týchto spisov poľská tajná polícia naverbovala Walesu ako spolupracovníka, Walesa však v roku 2016 označil dokumenty za falzifikáty, ktorých cieľom je očierniť ho.

Odborníci a iné dôkazy podľa IPN potvrdili, že ide o pravé dokumenty, a preto ústav Walesu obvinil. Bývalý prezident obvinenia odmieta.

Walesa v piatok na Facebooku napísal, že tieto "hanebné" obvinenia ho majú očierniť v očiach verejnosti a "bagatelizovať jeho historickú úlohu". Tiež odmietol ďalej odpovedať na otázky prokurátora. "Historické pravdy sa nestanovujú v prokurátorskej kancelárii," vysvetlil Walesa.

"O pravde o tých časoch musia rozhodnúť historici a ja sa nebojím verdiktu histórie," ukončil exprezident, ktorý sa v 80. rokoch 20. storočia postavil proti poľskej komunistickej vláde podporovanej Sovietskym zväzom.