Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Poľsko v súvislosti s Navaľného smrťou predvolalo ruského veľvyslanca

Na snímke z videa kvety a portrét zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

O úmrtí 47-ročného opozičného lídra v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba.

Varšava 20. februára (TASR) - Poľské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo ruského veľvyslanca v reakcii na smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Poľské ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že "vyzvalo ruské orgány, aby prevzali zodpovednosť za smrť Navaľného a vykonali úplné a transparentné vyšetrovanie, aby sa objasnili okolnosti a príčina jeho smrti".

"Orgány v Ruskej federácii demonštrujú úplné odmietnutie morálnych noriem nielen v kontexte zaobchádzania s vlastnou občianskou spoločnosťou, ale v kontexte prebiehajúcej vojny proti Ukrajine," dodalo poľské ministerstvo.

Po smrti Navaľného si ruských veľvyslancov predvolali aj Nemecko, Francúzsko, Švédsko, Fínsko, Litva, Španielsko či Slovinsko.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a podarilo sa mu vyburcovať rozsiahle protesty, a to napriek prísnym ruským zákonom cieleným proti demonštráciám. Uväznili ho na začiatku roka 2021 po tom, ako sa do Ruska vrátil z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej obviňoval Kremeľ.

O úmrtí 47-ročného opozičného lídra v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a okamžite stratil vedomie. Privolaní zdravotníci z nemocnice v meste Labytnangi sa ho vraj pokúšali oživovať viac ako pol hodiny, ale neúspešne. Západné krajiny z jeho smrti obvinili ruské orgány.