Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo Varšave sa začalo jarné zasadanie Parlamentného zhromaždenia NATO

Na archívnej snímke Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Hlavnými témami rokovaní by mali byť hrozby, ktorým čelí Aliancia z Východu a výška výdavkov vynaložených na obranu.

Varšava 25. mája (TASR) - V poradí 64. jarné zasadanie Parlamentného zhromaždenia Severoatlantickej aliancie (PZ NATO) sa v piatok začalo vo Varšave v priestoroch poľského zákonodarného zboru. Hlavnými témami rokovaní by mali byť hrozby, ktorým čelí Aliancia z Východu a výška výdavkov vynaložených na obranu.

Predseda PZ NATO Paolo Alli hovoril na úvodnej tlačovej konferencii okrem iného o solidarite členských štátov, ktorej dôkazom je vlaňajšie premiestnenie vojakov niektorých krajín Aliancie do troch pobaltských republík a Poľska. Zároveň pripomenul i význam ochrany južných hraníc NATO.

PZ NATO sa stretáva dvakrát ročne. Vo Varšave, ktorá je od roku 1999 dejiskom takéhoto rokovania po tretí raz a v roku 2016 usporiadala i summit NATO, sú prítomní predstavitelia 29 členských, 16 partnerských a ôsmich pozorovateľských štátov.

Po víkendovom programe v pracovných skupinách vyvrcholí podujatie pondelkovým plenárnym zasadaním, na ktorom vystúpia s prejavom generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg i poľský prezident Andrzej Duda. Na záver sa očakáva schválenie záverečného vyhlásenia, ktoré bude predložené na blížiacom sa summite NATO v Bruseli.